30/10 2019

Održana prezentacija projekta Noela Šurana “Sam sobon” u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Metamusic, Novosti

Prezentacija projekta “Sam sobon” multimedijalnog umjetnika i kulturnog antropologa Noela Šurana održana je u utorak, 29. listopada u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

– Projekt „Sam sobom“ je podrazumijevao istraživanje, dokumentiranje i produkciju tradicijskih napjeva u stilu dvoglasja tijesnih intervala prvenstveno u kantu. Sve je manje kantadura u Istri, a tako i tradicijskih napjeva odnosno starih versi. Ja sam imao sreću što sam se družio s ljudima koji su danas već i pokojni s kojima sam pjevao i puno kanti mi je ostalo u glavi. Te kante sada nemam s kim zakantati. Onda sam si rekao da bi ih bilo dobro dokumentirati i zabilježiti jer će možda nekome u nekom trenutku to biti važno pa će moći napraviti rekonstrukciju u glazbenom smislu. Ja sam na tom projektu, možda po prvi put, odvojio tanki i debeli glas posebno tako da kada bi se sada netko htio naučiti kantati jednu kantu onda može zasebno proučiti jedan od dva glasa. Primijetio sam i da se u zadnjih desetak godina na smotrama čuje jedno desetak, petnaestak istih pjesama. To su neke pjesme koje se više manje stalno vrte, a bilo je nekad puno pjesama koje ja pamtim da ne pričamo o starijima koji mogu posvjedočiti da ih je bilo kako bi rekli po domaću – mirakul. U ovom radu snimao sam te zaboravljene napjeve koje sam čuo ili od pokojnog pradjeda ili od pokojne tete, od susjeda ili pjevača koji su mi pjevali neke pjesme. Ovaj projekt može biti izvrstan izvor materijala, ali i priručnik za prijenos znanja novim generacijama koje mogu na jednostavan način, metodom imitacije naučiti dosta kanti, kazao je Šuran na prezentaciji.

On je potom publici dao uvid u taj proces rada puštajući prvo tonske zapise pjevanja na tanko, zatim na debelo te u konačnici kombinaciju oba glasa. Publika je za Noela imala puno pitanja o tradicijskim napjevima i zašto iščezavaju, a ujedno je bila i puna pohvala za ovaj hvalevrijedan projekt.

Neki naslovi pjesama iz projekta su: Ive Kosi rukavice nosi; Oj divojko cvit mladosti; Dobar mi večer mlada divojka bela i rumena; Zelene se šinokoše na njin rastu violice; Svekrvica rano stane a nevesta brumna spi; Tužna mladost moja svaki dan na manje; Procvale su rože i vijole; Marice divojko poštenoga roda; Pred vašema vrati Ladonja je zelena; Šenice su klasale tri se cure sastale; Plovi brode široko ti more; Vrime je i doba da mi gremo doma; Milko moja ne hoj rano spati; Tri su rane na srcu mojemu; Mila moja trojega kolora; Pojmo mi mala na samnaj; Pušti me majko do mora da si ja noge operen; Posedi se netica na moja kolenca; Na gori je bura pod goron je mraz

Noel Šuran, multimedijalni umjetnik i likovni pedagog. Rođen 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti. Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, znanstvenim, stručnim skupovima, izložbama, smotrama vezanim uz prezentaciju i edukaciju nematerijalne kulture. Izlagao je u zemlji i inozemstvu. Pored toga sudjelovao je i na mnogobrojnim glazbenim projektima u domovini i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Živi i stvara u Lindaru.

Prezentacija projekta bila je uvod u glazbenu radionicu “Remiks identiteta 6” udruge Metamedij koju će voditi Noel Šuran. Više informacija o „Remiksu identiteta 6“ pronađite ovdje.

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback