17/08 2019

Lavoslava Benčić – pobjednica natječaja ”Komunikacijski šum”

Media Mediterranea, Natječaji, Novosti

Prema odabiru žirija u sastavu Tin Dožić, Ivana Tkalčić i Marijeta Bradić, pobjednica natječaja Komunikacijski šum je Lavoslava Benčić s radovima: GirlGAN, Glitch(s)ex, MenGAN, MuseGAN2, Identify08 i Black lake1.

Radovi su nastali 2019. godine, istraživanjem (nedovoljno) treniranih modela strojnog učenja. Tekstovi, pretvoreni u slike nisu u potpunosti učinkoviti, pa nastaju šumovi u odnosu na naša očekivanja.

”U radovima za natječaj “Komunikacijski šum” preispitivala sam kako izgledaju riječi/pojmovi GIRL, IDENTITY, LAKE, MEN, MUSE I SEX (i tekstualni opisi koji su blizu osnovnIm pojmovima) pretvoreni u sintetizirane slike. S alatom, AttnGAN sintetizirala sam detalje na različitim podregijama slike. Posebnu pažnju posvetila sam opisu i izboru relevantnih riječi u prirodnom jeziku (engleskom). AttnGAN značajno nadmašuje dosadašnje alate za strojno učenje. Ipak moramo priznati da su rezultati koje daje model prilično nepredvidivi, a “greške” na sintetiziranim slikama neočekivane ako ih usporedimo s dosadašnjim vizualizacijama odabranih pojmova koji su bezbroj puta do sada bili stvoreni ljudskim umom i rukom.” (Lavoslava Benčić)

Lavoslava Benčić (Slo/Hrv) samozaposlena je na području kulture od 1985. godine. Mnogobrojna znanja i iskustva stekla je koncipiranjem, dizajnom i provedbom medijskih projekata. Po naobrazbi je inžinjerka i menadžerka medijske produkcije te magistrica medijskih umjetnosti i praksi. Za dostignuća na području autorstva, pedagoškog rada i kuriranja intermedijske umjetnosti Ministarstvo kulture Republike Slovenije svrstava je među autore ključne za slovensku kulturu. Njezini su radovi izloženi/prikazani/objavljeni u devetnaest zemalja i nagrađeni četrnaest puta. Članica je strukovnih udruženja (ADA Artist, ZDSLU, DLUL, HUIU).

Natječaj Komunikacijski šum raspisan je u sklopu 21. izdanja Media Mediterranea festivala, a bio je namijenjen svima koji žele interpretirati temu smetnje, greške i nesporazuma u digitalnoj komunikaciji.

 

Tags: ,

RSS 2.0 | trackback