18/08 2019

YOU ARE SOURCE PROJECTION AND REFLECTION – instalacija Sophije Bulgakove

Media Mediterranea, MI+ platforma, Novosti

U okviru Summer Sessions mreže za razvoj talenata u koprodukciji udruge Metamedij i centra V2_ Lab fot the Unstable Media, realiziran je rad Sophije Bulgakove, ukrajinske umjetnice s nizozemskom adresom.

YOU ARE SOURCE PROJECTION AND REFLECTION kontinuirana je serija postava temeljenih na projekciji i fokusiranih na nelinearno čitanje u pokretu. Rad predstavlja pokušaj preinake razumijevanja fizičkog prostora i stvaranja beskonačnih mogućih kompozicija koje dopuštaju imaginaciji da oblikuje poimanja gledatelja. Verzija izložena na Media Mediterranea 21 festivalu razvijena je i sastavljena refleksijom o društvenim prostorima i zajednicama, uranjajući u detalje odnosa jezika i imaginacije te jezika međusobno. Gledatelji su istraživali prostorna rješenja koristeći transparentne zaslone i ulazili u stapajuće oblake riječi gdje pokret može biti ograničen, a rijeka odraza je stalna. Provedbena faza ovog projekta nastajala je u Puli tijekom rezidencije u trajanju od šest tjedana a premijerno je prikazana u sklopu festivala Media Mediterranea 21 u prostoru Zajednice tehničke kulture u Puli. Autorici je u radu na tekstualnom djelu instalacije pomogao pulski umjetnik i performer Igor Zenzerović.

Sophia Bulgakova rođena je u Odessi u Ukrajini 1997. godine. Studirala je skulpturu u Kijevu i potom stekla diplomu iz Fotografije i vremenskih medija na Sveučilištu umjetnosti u Londonu. trenutno studira ArtScience interfakultet na Royal Academy of Art u Hagu i razvija svoju praksu kao vizualna umjetnica i umjetnica performansa. većina je njezinih radova stvorena s namjerom istraživanja odnosa između svjetla i percepcije, s posebnim fokusom na pojedinačne sposobnosti i načine promatranja. stvaranje prostora, situacija i uvjeta za publiku da proširi svoju percepciju i fokus na njihovim osobnim, jedinstvenim iskustvima unutar samog rada.

Igor Zenzerović (1990) pulski je umjetnik i performer, koji zadnjih 8 godina stvara u Puli, Rijeci, Zagrebu i Beču. Posljednjih se godinu dana izvlači iz samonametnute zabrane ulaska u žrvanj umjetničkog svijeta i prodaje se za jeftino. Među kvalitetnijim i kontroverznijim radovima izdvajamo zvučni performans 2014. (Quadrilateral Biennale, MMSU Rijeka) Rondo za 8 izvođača, intervencije u svakodnevnu urbanost Pomada, karmin i parfem (Pula – Beč, 2015-2017), vizualni performans Fikus stan (2016) i Slijepac hoda ulicom sa slomljenim ogledalom (Rijeka, 2013, 2017). Pulskoj publici (ako je) poznat je poradi svog rada u Rojcu sa performansima Ekstremnog čitanja poezije i organizacije Predvečernjih Poetika.

 

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback