16/08 2019

Festival Media Mediterranea 21 – drugi dan

Media Mediterranea, MI+ platforma, Novosti

Izložba natječaja Zlatna lubenica 3.0

 

Festival Media Mediterranea 21 nastavio je s programom u četvrtak, 15. kolovoza u pulskoj galeriji Srpskog kulturnog centra s izložbom finalista natječaja Zlatna lubenica 3.0. Prisutnima se obratio predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan koji je kazao da Zlatnu lubenicu čine umjetnički radovi odabrani na natječaju za autorske radove iz područja suvremene umjetnosti koji su direktno povezani s temom festivala, a koriste nove medije i tehnologije. Najbolji radovi producirani su i prezentirani na samom festivalu. Autor natječaja je udruga Metamedij, a članovi stručnog žirija su Oleg Šuran, Marko Vojnić Gin i Olga Majcen Linn.

Rad žirija opisala je Ivana-Nataša Turković, a član žirija Oleg Šuran koji je ujedno bio i zadužen za realizaciju postava izložbe proglasio je ovogodišnju pobjednicu natječaja – Valentinu Butumović za rad „B BL(2) 15S“.

„B BL(2) 15S“ je projekt nastao intenzivnim radom s fragmentiranim arhivskim materijalom svjetionika Sv. Ivan na Pučini. Osvrćući se na tehnološke promjene koje dužnost svjetioničara svode na onu svojevrsnog arhivista, ideja projekta je očuvati postojeći fragmentirani arhiv (meteorološke knjige, dnevnike događaja, tehničke crteže, priručnike za korištenje) i istražiti njegov karakter, značaj i implikacije u kojima se prepliću službeno i privatno. Istaknute karakteristike se koristite kao metode stvaranja novog arhiva koji, uslojavanjem informacija iz različitih izvora, stvara jedinstveni tekstualno-vizualni narativ na principima intertekstualnosti, dijaloga, prijevoda i interpretacije“, navodi se u opisu rada u katalogu izložbe.

Ostali finalisti su Mia Miletić, Gloria Arapović, Lucija Granić, Ivona Habijanec, Helena Rubčić, Barbara Radelja (Barbara Raad), Alejandra Robles i Petar Katavić te Vina Ćurčija koja je svoj rad „Sam/a u kući“ producirala na rezidenciji tijekom festivala. Na Zlatnoj lubenici su izlagali i gostujući autori: Hrvoje Hiršl i Luis Rodil-Fernández s radom „a star which is not a planet is a sun not a planet“ te Ted Hunt s radom „Sense of Time“.

Izložba Zlatna lubenica 3.0 ostaje otvorena do 22. kolovoza, od 19 do 23 sata.

„Propozicija ovogodišnjeg natječaja za nagradu Zlatna lubenica jest rasprava o pitanju komunikacije, tj. pitanju koje se dotiče svake komunikacije i interpretacije djela. Svaka interpretacija ima za cilj pružiti početni okvir unutar kojeg se može promatrati odabrani tretman jezika s preuzetim konceptualnim iskustvima, a djela novijeg perioda mogu se tako uspoređivati i izazvati kreativne interakcije. Na taj način umjetnost i tekst pokušavaju razraditi dijaloške odnose između prošlih i sadašnjih načina mišljenja te predvidjeti moguće daljnje razmjene“, navodi se u raspisu teme kojeg potpisuje član žirija Marko Vojnić Gin.

 

RSS 2.0 | trackback