04/08 2015

Kreativna radionica “Vi ste ovdje… negdje drugdje” / stvaranje multimedijalne interaktivne instalacije

Media Mediterranea, Novosti

Udruga Metamedij, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula te Udrugom Piccoli Terremoti, poziva male kreativce, u dobi od 3 do 12 godina, na radionice gdje će se stvarati sadržaj za audio-vizualnu interaktivnu instalaciju koja će biti prezentirana na festivalu Media Mediterranea 17.

Vrijeme održavanja radionica: 

petak, 14. kolovoza – Dječja knjižnica (Radićeva 22, drugi kat) – od 9:00 do 12:00 sati
utorak,  18. kolovoza – Udruga Piccoli Terremoti (Kaštanjer 4) – od 9:00 do 12:00 sati

Screen Shot 2015-08-04 at 09.41.20

Radionicu vodi vizualni umjetnik i programer Matthieu Tercieux (Lyon, Francuska), koji će uz pomoć svog tima dobiveni sadržaj s radionice upotrijebiti i uklopiti u izradu multimedijalne instalacije. Matthieu se audiovizualnom umjetnošću bavi već 10 godina, a od 2011. godine putuje Europom te organizira kreativne radionice za djecu i odrasle.

Na radionici se izrađuje vizualni dio interaktivne mapa grada. Sudionici će moći nacrtati njihove male stilizirane karte grada Pule ili mjesta i stvari koja su vezana uz njihove uspomene ili želje. Ukratko, rezultat će biti crteži Pule kakvom je vide njeni stanovnici, oni najmlađi.

Radovi će koristiti autoru instalacije za izradu animacija koje će biti projicirane na zidu i podu te će reagirati na pokrete u realnom vremenu dopuštajući na taj način istraživanje samih slika koje su prikazane. Sudionici će na taj način postati ko-autori umjetničke multimedijalne instalacije koja će se moći vidjeti i isprobati za vrijeme trajanja Media Mediterranea 17 festivala, od 20. do 22. kolovoza s početkom u 20 sati na Usponu Pavla Đakona te Usponu Konzula Istranina, u samom centru grada Pule.

Screen Shot 2015-08-04 at 09.41.34

Na koji način sudjelovati? Zainteresirani se mogu javiti mailom (contact@metamedia.hr) ili mobitelom (099 878 9284). Potrebno je najaviti svoj dolazak najkasnije dan prije radionice do 16 sati. Moguće je sudjelovati na obje radionice. Sudjelovanje je besplatno.

Opširnije o projektu
www.youarehereelsewhere.com/workshops

“Vi ste ovdje… negdje drugdje” (Vous êtes ici … Et ailleurs) je interaktivna instalacija inspirirana raznim video i grafičkim formama, dokumentarcima, animacijom, video igrama, itd. To je hibridna forma koja dopušta pogled na javni prostor kao prostor interakcije.

Instalacija tretira prostor kroz horizontalnu i vertikalnu projekciju. Za vrijeme njenog trajanja publika je pozvana unutar video projekcije gdje može hodati i istraživati razne interaktivne mape. Projekcije na zidu i podu reagiraju na pokrete u realnom vremenu što dopušta razne načine interakcije sa svjetlom i poziva na igru.

Screen Shot 2015-08-04 at 09.41.53

Radionica i participativni proces stvaranja

Stvaranje instalacije je bazirano na participativnom procesu; dijalogu sa stanovnicima i umjetničkoj impresiji njenih autora.  Prije postavljanja instalacije organiziraju se radionice gdje stanovnici sudjeluju u stvaranju samih animacija, crteža i zvukova. Njihove priče, glasovi i crteži se uključuju u instalaciju da bi se stvorilo intimno i interaktivno umjetničko djelo.

Matthieu Tercieux je vizualni umjetnik i programer iz Lyona. Nakon školovanja u “l’Ecole d’Art de Mulhouse” počinje se zanimati za programiranje i VJ-ing te se već 10 godina bavi projektima koji istražuju transžanrovske forme u audiovizualnoj umjetnosti. Ples, kazalište, suvremena glazba i interaktivne instalacije, područja su u kojima djeluje Matthieu i putem kojih je uspio promovirati svoje radove na mnogim uglednim festivalima poput Chalon dans la Rue, les Eurockéennes de Belfort, La Fête des Lumières de Lyon. Njegov glavni projekt “Vi ste ovdje… negdje drugdje” nastao je 2011. godine i od tada se njegova originalni oblik razvija kroz autorova putovanja i rad diljem cijele Europe.

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback