15/09 2022

Gostovanje izložbe Zlatna lubenica 6.0 na Arteriji

Novosti

Od 9. do 11. rujna 2022. godine, skupna izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 6.0 gostovala je na 13. izdanju međunarodnog festivala vizualnih umjetnosti Arterija u Novigradu. Festival se održao na više lokacija: park i prostor kod Zajednice Talijana Novigrad-Cittanova, Veliki trg, atrij i park Muzeja Lapidarium te Park Novigradske biskupije.

 

 

Na festivalu su izlagali dobitnik nagrade Zlatna lubenica 6.0 Marko Gutić Mižimakov te četiri finalistice: Manuela Pauk, Josipa Henizelman, Gaia Radić i Lucija Petrović. Ovogodišnja je tema Arterije bila ”Daj šansu boljem sutra”, a autor kustoskog koncepta je Peter Tomaž Dobrila:

 

”Istinita analogna stvarnost postala je digitalna, virtualna stvarnost (Virtual Reality). No i ona postoji samo kao tumačenje, jer ju ne možemo fizički odrediti. Svaka se veza može prekinuti, kao i tehnologija, jer se priroda ‘okreće protiv nas’. Protiv sebe? Humanizacija prirode? Umjesto toga, pokušajmo humanizirati tehnologiju kao svoje proširenje, koje u fizikalnim zakonima i matematičkim jednadžbama proizlazi iz prirodnih zakona. Stoga u zajedničkim interakcijama na odabranim lokacijama parkova i urbanim prostorima starogradske jezgre Novigrada-Cittanove odabrane umjetnice i umjetnici uspostavljaju jedinstveni medij materijaliziran procesima i postupcima, mislima i zamislima koji se uspostavljaju i sastavljaju; prikazi postaju stvarnost, radnja se odvija u mediju koji nam je blizak, podjednako je i naš i (samo)svoj. Stoga pokušajmo živjeti za danas i za sutra. Imati, nastaviti i uspostaviti odnose među sobom, s prirodom, sa svijetom i – s tehnologijom.” (iz koncepta festivala)

 

Uz autore i autorice sa skupne izložbe Zlatna lubenica 6.0 sudionici ovogodišnje Arterije su: Lila Prap, Đanino Božić, Žan Rajšek, Maša Jazbec, Varvara i Mar, Tanja Vujinović, Lavoslava Benčić, Nikita Shalenny, Christian Lemmerz, Paul McCarthy,Yu Hong, Tony Oursler, Marko Vivoda (HEKA) i Gjorgji Despodov, DDTLab, PiNAKoper.

 

Letak 

 

 

RSS 2.0 | trackback