09/08 2017

Dječje radionice na festivalu Media Mediterranea 19

Media Mediterranea, Novosti

U okviru ovogodišnjeg Media Mediterranea festivala koji će se održati 18. i 19. kolovoza u Titovom parku, udruga Metamedij u suradnji s DiA DAI SAI te FabLab Hrvatska organizirati će i radionice za djecu i mlade. Radionice su besplatne i ne zahtjevaju nikakvo predznanje.

FabLabbing: od 2D digitalizacije do 3D ispisa

FabLab je neprofitna udruga građana osnovana 2013. s ciljem upoznavanja s novim tehnologijama digitalne proizvodnje, koje koriste za uključivanje prvenstveno mladih i unaprjeđenje njihovih STE[A]M vještina. Svoje aktivnosti udruga provodi kroz tri osnovne misije: 1. Obrazovanje, pod sloganom “Stvori u školi”, od osnovnih, srednjih škola do sveučilišta i cijeloživotnog obrazovanja, 2. Lokalne zajednice, pod sloganom “Pruži ruku”, gdje nove tehnologije približavaju lokalnoj zajednici i udrugama s naglaskom na osobe s posebnim potrebama, te 3. Poduzetništvo, do sloganom “Izradi lokalno, ponudi globalno”, namjenjenu unapređenju poduzetništva.

Radionica je namijenjena upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru.

Vrijeme održavanja radionice: petak, 18.08.2017. i subota 19.08.2017., od 18.00 do 21.00.

Dob sudionika: Radionica je namijenjena školarcima (od 7 godina na dalje), no mogu se priključiti i mlađi ukoliko će im roditelji pomagati. Prijave za ovu radionicu nisu potrebne.

DiA: romantični scenariji

DiA DAI SAI je kolektiv arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010., nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih 1 sat tjedno. Kako bi to ostvarila, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj i pritom namjerava osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

Za ovogodišnje izdanje festivala DiA se planira zadržati što je više moguće u prostoru čežnje. Maštarijama nema kraja kada projiciramo likove u ljubavnoj igri, pa smo tako poželjeli inscenirati nekoliko zamišljenih romantičnih događaja, kojima ćemo prethodno u glini stvoriti prostorni okvir. Hoće li GIF format, u koji ćemo spremiti naš konačni proizvod, doprinijeti dekonstrukciji zbilje i mašte – provjerite i zaključite. Taloga uvijek ostaje..

Radionica uključuje izradu nekoliko okvira za priču (kutija) u kojima će se od gline modelirati scenografija za prizor ljubavne igre. Neka mjesta bit će predefinirana (podzemni pulski tuneli, malo rimsko kazalište, utvrda Kaštela), a neka će nastati na samoj radionici.

Priču inscenacije trebaju smisliti djeca i zato je poželjno (ali nije nužno) da na radionicu dođu s već zamišljenom okosnicom priče, koju ćemo zajedno prilagoditi mjestu. Također bi bilo zgodno da nam djeca donesu svoje izabrane igračke koje će postati likovi na snimljenom materijalu, molimo veličine najviše 12-15 cm.

Što sagradimo i uprizorimo snimit ćemo i montirati u GIF format uz pomoč Maje Prokl, Ingrid Španić i tehničku podršku Pulske filmske tvornice.

Krajnji uradak bit će prikazan na festivalu naradnoga dana, u subotu 19. kolovoza, za vrijeme trajanja festivala u Titovom parku.

Vrijeme održavanja radionice: petak, 18.08.2017., od 18.00 do 21.00 sat, Titov park.

Dob sudionika: od 9 do 12 godina, za sudjelovanje molimo prijaviti dijete na mail i po mogućnosti poslati sažetak priče: sekcija.dia@gmail.com.  U prijavi je potrebno navesti ime, prezime i dob djeteta te broj telefona za kontakt.

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback