17/05 2023

Veselo na javnoj senzornoj projekciji „Živživotinja“ u Kinu Valli

Novosti, U istom filmu – korak dalje

Gotovo 80-ak posjetitelja okupilo se jučer ujutro, u srijedu 17. svibnja, na javnoj senzornoj kino projekciji u pulskom Kinu Valli, gdje je u sklopu projekta „U istom filmu – korak dalje“ bio prikazan njemački animirani serijal „Živživotinja“ Julie Ocker.

 

 

Ovo je bio prvi put da su u sklopu besplatnih senzornih kino projekcija prikazani kratkometražni animirani filmovi, ukupno njih 15, čiji neobični likovi proživljavaju apsurdne avanture zbog „mana“ koje se u konačnici pokažu kao prednost. Dok pronalaze rješenje, svaka životinja nauči malu lekciju o životu. Svaki od prikazanih crtića postoji kao zasebna cjelina te stoga o serijalu možemo govoriti i kao o kolekciji. Diljem svijeta on je dobio skoro 80 nagrada i to uglavnom publike koja je prepoznala njegovu originalnost, toplinu i humor.

 

 

Prije početka projekcije prisutne je pozdravila voditeljica Kina Valli Nataša Šimunov te jedan od učenika Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, koja je na film dovela 50-ak mališana. Uz navedene ustanove, u organizacijskom timu ove projekcije bila je još pulska udruga Metamedij, dok je podršku pružilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

 

Senzorne projekcije se održavaju u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no njihova je suština da budu javne i inkluzivne. Odvijaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk filma, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja, organizirano sa školom ili privatno.

 

 

Nositelj projekta „U istom filmu – korak dalje“ je udruga Metamedij, a uz Kino Valli i Školu za odgoj i obrazovanje – Pula partneri su još Centri za odgoj i obrazovanje Čakovec i Krapinske toplice. Provedba projekta čija je vrijednost 45.000,00 eura, počela je prvog dana rujna, a trajat će do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

 

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Tags:

RSS 2.0 | trackback