22/07 2021

Vallis imaginarium

MI+ platforma, Novosti

Vallis Imaginarium predstavlja suradnju između Općine Bale i Mi+ – otvorene platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri, a održava se u subotu, 31. srpnja s početkom u 18 sati u Ulici Mate Balote u Balama. Ovim programom želi se približiti vizualna umjetnost najmlađima, kroz obogaćen program manifestacije Castrum vallis, a sve kroz zabavu, igru i učenje.

Namjera platforme je popularizirati i približiti suvremenu medijsku umjetnost široj publici, stoga će se u programu Vallis Imaginarium predstaviti produkcija članica platforme Mi plus i suradnika, a na temu imaginarnih svjetova inspiriranim povijesti i arhitekturom Bala.

U tom smislu sam koncept povezan je i s temom Castruma Vallis „Horizonti“ jer otvara nove horizonte za novu publiku.

Program se održava na otvorenom, uključuje radionice za djecu, park svjetlosnih instalacija, video mapping, izložbu Gaije Radić i animaciju za djecu i najmlađe.

Raspored programa u subotu 31.07.2021. na lokaciji Ulica Mate Balote

radionice počinju u 18.00 a traju do 20.00 sati

od 19.30 sati kreće animacija za djecu

od 20.30 sati disko za djecu, svijet zabave

od 21.00 sat Park svjetlosnih instalacija, video mapping, izložba Gaije Radić – Svjetovi 2.0. te prezentacija radova radionice Elektro diorama

Kako je broj mjesta na radionici ograničen, savjetujemo da se prijavite na mail: sekcija.dia@gmail.com

U radionički dio moguće je prijaviti se na licu mjesta, u slučaju da ima slobodnih mjesta. Maksimalan broj djece je 20, odnosno koliko u danom momentu budu dozvoljavale epidemiološke mjere.

Program će se provoditi sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

OPIS PROGRAMA

Vallis imaginarium

Bale – nekada, kao i danas – položene su na svoju topografsku osnovu i prilagođene konfiguraciji zemljišta u blagom dizanju brežuljka na kojemu leže. To je prvi sloj kojega ovo mjestašce uvažava, 145 m nad morem. Valle je (talijanski) dolina – i eto, već nekoliko simbola kojima prostorno zahvaćamo neizrecivo, a znamo da se taj prostor upisuje u našu bit, određuje ljude koji tu žive, da zbog njega oni vide svijet isto tako kako su oblici njihova mjesta srasli…

U vrijeme kada su Bale nastale – u nemirnim stoljećima kasne antike – ovdje se nalazilo gradinsko naselje, naseobinska formacija uobičajena za prahistoriju, a Rim je na tom mjestu izgradio kaštel, Castrum Vallis, utvrdu koja brani trgovački put između Pule i unutrašnjosti Istre. U srednjemu vijeku Bale su utvrđene bedemom i konačno definirane mrežom dviju koncentričnih ulica sa zajedničkim žarištem na najvišoj točki brežuljka Monperin.

Glavni trg na brežuljku zaključava župna crkva, a najveća zgrada povijesne cjeline podno njega – nastala od dviju nekadašnjih četvrtastih obrambenih kula – je palača Soardo Bembo – najmonumentalnija građevina i u širim razmjerima od istarskoga mjerenja najznačajnijih spomenika.

Ova su žarišta polazište za našu radionicu Vallis imaginarium, koja želi dekonstruirati svoju prostornu matricu i raščlaniti je na dijelove, saznati kako je nastala i proniknuti joj u ljepotu, zbog koje se tu tako dobro osjećamo.

Radionica Elektro – diorama

Inspirirani povijesnim tragovima, fragmentima antičkog urbanističkog i arhitektonskog nasljeđa stvaramo imaginarni prostor Bala. Transformacijom naselja nastat će nove i maštovite strukture, odnosno kazališni ambijenti. Diorama je kazališna kutija čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Čarolija će nastati bojanjem imaginarnog prostora LED diodama uz mogućnost dodatnih programiranih svjetlosnih efekata na arduino mikrokontroleru.

Diorame će polaznici izrađivati od papira koristeći set nacrta osnovne kutije i okvira koji se postavljaju unutar nje. Nakon izrezane osnovne sheme idejno rješenje se dijeli na planove, svaki okvir unutar kutije čini jedan prostorni plan i odnos je punog i praznog prostora. Preklapanjem niza planova i odnosa punih i praznih ploha nastaje privid dubine.

NAPOMENA: Polaznici nose kući radove.

Park svjetlosnih instalacija

Visualia group i Zemlja zabave spremaju svjetlosnu zabavu za djecu, koja se sastoji od različitih igara za djecu te interaktivnih svjetlosnih instalacija Visualie group. Uz to, video mapping koji je napravljen u sklopu projekta Reality painting u suradnji s Općinom Bale i područnim vrtićem, prikazat će se premijerno u parku na fasadi zgrade. Sam koncept mappinga je rađen na način da su djeca dobila nacrt/predložak zgrade, te su sama nacrtala kako zamišljaju izgled zgrade./

Gaia Radić  – Svjetovi

Umjetnički projekt „Svjetovi“ djeluje kao dugotrajna kolekcija digitalnih vizualizacija i animacija koje prikazuju imaginarne interijere ili eksterijere. Projekt na metaforičan i bajkovit način istražuje korelaciju između materijalnog, virtualnog i mentalnog prostora. Radovi nastali u sklopu „Svjetova“ većinom prikazuju imaginarne i eterične prostore, inspirirane izgledom drevne hramske arhitekture, te motiva iz lucidnih snova, mašte i ezoterije./

O nama

Gaia Radić (2001., Pula) mlada je novomedijska umjetnica koja djeluje u mediju 3D modeliranja i animacije.

Sekcija Djeca i Arhitektura pri Društvu arhitekata Istre (DAI-SAI) je skupina arhitektica koja u suradnji s pulskim i istarskim osnovnim školama, ustanovama i udrugama održava radionice oblikovanja s djecom.

Radiona – Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture osnovana je  sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije (STEAM).

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja inicira i potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i novih tehnologija.

Udruga Sonitus provodi audiovizualne umjetničke projekte među kojima je najvažniji festival Visualia.

Mi+ platforma je otvorena platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri.

Donatori i sponzori:

Logotip Općine i TZ-a Bale, Ministarstvo kulture RH

Program sufinanciran od strane TZ-a.

Vallis Imaginarium je dio godišnjeg programa Mi+ – otvorene platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri, a koja je sufinancirana od strane Ministarstva kulture RH.

RSS 2.0 | trackback