15/01 2015

UZ NOVU PLATFORMU DO OSNIVANJA CENTRA ZA NOVE MEDIJE U ISTRI

Novosti

Otvorena platforma za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri, naziva MP3, predstavljena je danas u prostoru Metamedia kluba u DC-u Rojc. Novopokrenuti trogodišnji projekt financira Zaklada Kultura sa 72.000 kn godišnje, a provode ga pulske udruge Metamedij i Sonitus, Faro 11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI te umjetnička organizacija Apoteka iz Vodnjana. Kao glavni fokus platforme izdvojeno je osnivanje Centra za nove medije u Istarskoj županiji.

Screen Shot 2015-01-15 at 11.25.37

Predsjednik udruge L.A.E XXI, Dean Zahtila, naglasio je da je osnivanje Centra u skladu s jednim od ciljeva nove Istarske kulturne strategije (IKS 2) koji predviđa izgradnju nove kulturne infrastrukture namijenjene umjetničkoj produkciji, edukaciji, prezentaciji i čuvanju građe. “Lokacija Centra ovisit će o investitoru, no njegovo sjedište bi prema IKS-u 2 trebalo biti u raralnom području”, pojasnio je Zahtila. Potrebno će biti, istaknuli su predstavnici udruga, razvijanje partnerskog odnosa s predstavnicima Istarske županije i zainteresiranih Općina.

Osim osnivanja Centra, namjera platforme je provoditi zagovaračke aktivnosti s ciljem boljeg pozicioniranja izvaninstitucionalne kulture u Istarskoj županiji te se kritički odnositi prema sadašnjim uvjetima za produkcijske i rezidencijalne programe u domeni novih medija i tehnologija, naglasio je Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij koja je ujedno i nositelj projekta. Također, dodao je Jurcan, jedna od namjera platforme jest jačanje kapaciteta njezinih članica i ostalih sličnih organizacija, te intenzivnije razvijanje međunarodne suradnje.

Aktivnosti projekta kreću već u siječnju kada će se započeti s istraživanjem i analizom potreba aktera izvaninstitucionalne kulture. “Bit će organizirane dvije fokus grupe u dva grada, Puli i Labinu. Želimo utvrditi postoji li potreba osnivanja Centra, kako bi on funkcionirao i gdje bi bio smješten”, kazao je o istraživanju Zahtila.

Prema projektu, u lipnju bit će održana i konferencija s popratnim kulturno-umjetničkim programom tijekom kojeg će biti prezentirati radovi uglavnom lokalnih novomedijskih umjetnika koji uključuju 3D mapping, video/audio instalacije i performanse.

Tekst i foto: Sanja ČERLENICA

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback