09/05 2013

Umjetnost i kultura na medijskim marginama

Novosti

Otkako su senzacionalizam i površnost zavladali medijskim prostorom, mjesta za kulturu u njemu ima sve manje. Kultura opstaje na marginama, kao nešto usputno; kao predzadnja stranica u novinama ili reportažica s kulturnog događaja prije odjave informativne emisije, a kojeg su eto posjetile i poznate osobe iz hrvatskog javnog života. Neoliberalni kapitalizam donio je sa sobom i tabloidizaciju medija u kojoj je zabava imperativ – infotaiment i entertainment izbacili su kulturu i kulturnu kritiku iz igre.

1311689287_1

U vladavini neoliberalnog kapitalizma, profitu nije u interesu da su građani obrazovani i da imaju svoj stav o umjetnosti i kritičko mišljenje uopće. Kapitalizam na ljude gleda kao na potrošače pa je zato kultura uglavnom zabava. Umjetnost kao kritika i korektiv društva u tom je smislu nepotrebna  i nepoželjna. Situacija sa relevantnom kritikom vrlo je nepovoljna i smanjuje se medijski prostor, razmišljanja su mnogih kulturnjaka i novinara.
Je li zaista tako te postoje li rješenja za novonastalu situaciju, pokušati ćemo odgonetnuti kroz razgovor….Dođite u subotu, 11.05.2013., u 11:00 u Galeriji Cvajner, poslušajte radove nastale na radionici “Mediji i kultura” te time podržite razvoj mladih novinara, ali dajte i svoj doprinos raspravi koju će moderirati Danijela Stanojević (HRT).

Gosti tribine: Vlatka Kolarović (HRT), Igor Ružić (tportal) i Boris Vincek (Glas Istre).

Suradnici: Galerija Cvajner, Kulturistra

Program “Medijskoga kultivatora” financijski su podržali, Istarska županija, Ministarstvo kulture RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Ministarstvo socijalne obitelji I mladih.

RSS 2.0 | trackback