16/04 2019

Udruga Metamedij na seminaru „Transforming cultural institutions and their users“ u Aarhusu (Danska)

Novosti

Udruga Metamedij gostovala je na seminaru u Arhausu (Danska) naziva „Transforming cultural institutions and their users – Current Agendas in the Interdisciplinary Turn to Participation“ (10. – 11. travanj 2019.), gdje je u ulozi domaćina bio Aarhus University, te su kao partneri sudjelovali i Leeds University i zaklada Kultura nova.

Seminar je bio podijeljen u tri teme. U prvoj pod nazivom „Cultural institutions and local communities“, uvodno je predavanje održao François Matarasso, dok su svoje primjere dobre prakse predstavili Chloe Courtney, Contact Theatre ManchesterUK, Vesna Vuković iz BLOK-a s programom Artists for Neighbourhood te Efva Lilja iz plesne platforme Dansehallerne.

Drugog dana seminara pod temom naziva „Participatory care and health in cultural institutions“, uvodno predavanje naziva „Health Humanities and Creative Assets“ održao je Brian Brown. Nakon toga predstavljeni su projekti kao primjeri dobre prakse iz tog područja: Rachel Adam govorila je o Museums Northumberland bait (UK), Luiza Bouharaoua iz organizacije Skribonauti predstavila je projekt “Inside/Outside”, a Sara Topsøe-Jensen predstavila je instalaciju-performans „Tomrum“ danskog teatra Carte Blanche.

Treća i posljednja tema tog dana odnosila se na temu „Users as experts/co-researchers“. Uvodno predavanje održala je Jennifer Gabry na temu „Sensing and Participating in Urban Air Pollution“. Nakon toga primjer dobre prakse iz tog područja predstavili su: Grace Bremner – „Creative Civic Change“ te Charlotte Bagger Brandt iz Råderuma – projekt mobilnog ureda i studio za suvremenu umjetnost. Predsjednik udruge Metamedij, Marino Jurcan prezentirao je projekt radionice udruge na temu spekulativnog dizajna kao primjer dobre prakse koistraživanja (co-research) i koprodukcije, a u kontekstu participacije u kulturi.

U sklopu seminara organiziran je obilazak Gosnbanena i Institute for X-a – dva vrlo zanimljiva kulturna centra u Aarhusu. Godsbanen je veliko središte za kulturnu produkciju, a razgledavanje je vodila Trine Sørensen, menadžerica za odnose s javnošću i komunikaciju u Godsbanenu te kustosica i dio administrativnog tima Åbne Scene. Sørensen je govorila o prednostima i nedostacima u participativnim aktivnostima Godsbanena. Centar za kulturnu proizvodnju Godsbanen otvoren je 2012. godine u zgradama stare željezničke stanice. Sa svojom površinom od 10.500 m2 predstavlja kreativni pokretač u novoj gradskoj četvrti u Aarhusu.

Christian Juul Wendell vodio je polaznike u obilazak Institute for X-a, kulturne platforme i neformalne inicijative građana, koja funkcionira kao kreativna zajednica. Institute for X sačinjava veliki broj raznolikih kontejnera i kućica u kojima subjekti djeluju u okviru malog broja formalnih pravila i uglavnom na razini neformalne suradnje.

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback