03/11 2021

U istom filmu – predavanje Eve Brlek o senzornim projekcijama

Novosti

U cilju osiguranja jednakih mogućnosti za sudjelovanje u kulturnom životu zajednice, u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te Javnom ustanovom Pula film festival, udruga Metamedij je osmislila projekt naziva U istom filmu kojim aktivno doprinosi omogućavanju veće dostupnosti kulturnih sadržaja za ciljanu skupinu koju čine djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

 

Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut je u sklopu tog projekta održala predavanje na temu „Neurobiološke osnove senzornih projekcija“ u utorak, 2. studenog u kinu Valli. Prije predavanja publici su se obratili Nataša Šimunov ispred kina Valli i Vanja Marković iz pulske Škole za odgoj i obrazovanje kao partneri projekta te Marino Jurcan iz udruge Metamedij koja je koordinator projekta. Predavanju su prisustvovali predstavnici Pučkih otvorenih učilišta. Projektu su se za sada priključili Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja – Rovigno, Pučko otvoreno učilište Labin i Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda” Buzet, a u planu je uključivanje i ostalih POU-a iz Istarske županije u sljedećim fazama projekta.

Pod motom “kino za sve i dostupno svima” na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova…

 

Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. Uz pomoć ovakvih projekcija roditelji neće trebati pretjerano se preznojavati razmišljajući kakav ih film očekuje kad dođu s djetetom u kino jer je sadržaj pomno biran i mora zadovoljavati puno kriterija.

 

Obzirom na pandemiju korona virusa, te konstantno rastući broj djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još je i značajnija, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja. Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano na način da bude senzorno optimalno, predstavlja značajan preventivni faktor.

 

Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

 

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

 

Osim edukacije djelatnika u sklopu projekta bit će održana i radionica GIF animacija, emoji-ja i digitalne fotografije, a radovi s radionice bit će predstavljeni i na izložbi koja će pratiti senzorne projekcije u zainteresiranim POU-ima i kinu Valli.

Na kraju projekta bit će održana i fokus grupa na temu analize sadašnje situacije i mogućih preporuka na lokalnoj i regionalnoj razini za donošenju nove, treće Istarske kulturne strategije (2021.). Ovom se aktivnošću omogućava održivost projekta i senzibilizacija šire i stručne javnosti na potrebu za ravnopravnim pristupom i dostupnosti kulture.

 

Projekt se provodi u razdoblju od srpnja 2021. do srpnja 2022. te je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Nositelj projekta je udruga Metamedij, a partneri su Škola za odgoj i obrazovanje Pula i Javna ustanova Pula film festival.

RSS 2.0 | trackback