27/10 2011

Svjetski dan audiovizualne baštine u Rovinju

Novosti

U Multimedijalnom centru grada Rovinja će se u četvrtak, 27. listopada, s početkom u 18:00 sati održati program organiziran povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine.

Riječ je o posebnim projekcijama filmova snimljenih u sklopu međunarodne radionice vizualne antropologije održane na 3. Etnofilm Festivalu te filma snimljenog u Rovinju 1958. godine pod nazivom “U našeg Marina”.

Film “U NAŠEG MARINA ” je igrani film za djecu i omladinu koji nije previše zastupljen u našoj kinematografiji.
Tema filma je pjevanje i glazba općenito i zapravo je nastavak filma ‘Takva pjesma sve osvaja’. Djeca osnovne škole u Volovčici, koja su u prvom nastavku neumorno vježbala kako bi bila što bolja na natjecanju školskih zborova, sad nakon što su na natjecanju pobijedila, zajedno odlaze na more – u ROVINJ (to je bila nagrada za osvojeno prvo mjesto).
Film je restauriran unutar Projekta digitalne restauracije hrvatske audiovizualne baštine. Tijekom postupka restauracije materijal je skeniran, digitalno restauriran i ponovno vraćen na filmsku vrpcu.

Autor filma ” U našeg Marina” je Branko Majer(1914.) redatelj i scenarist. Radi u Jadran filmu a do kraja 70-ih godina realizirao je četrdesetak dokumentarnih, nastavnih, propagandnih i kratkih igranih filmova, uglavnom po vlastitim scenarijima. Dobitnik je (1977) republičke Nagrade ” Vladimir Nazor” za životno djelo. Važniji dokumentarni filmovi : Ujedinjenim sinovima i kćerima sa otoka Krka u SAD (1953); Koraci grada (1957); Jedrenjaci (1960); Romantično putovanje (1961); Panopticon Croaticum (1962) idrugi; kratki igrani film – Vrata (1963); Suvišan čovjek (1965).

Tags:

RSS 2.0 | trackback