25/07 2018

Radionica i izložba spekulativnog dizajna “Nature vs. nurture”

Metamedia Lab, Novosti

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) od 16. do 19. srpnja u Društvenom centru Rojc u Puli organizirala je besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Nature vs. Nurture “. Radionica se održala pod vodstvom mentorice Susane Soares. Pri završetku radionice polaznici su imali priliku izložiti i prezentirati svoje radove u Dnevnom Boravku Društvenog centra Rojc.

Radionica je ponudila iskustvo multidisciplinarne radne grupe koja omogućuje percepciju dizajna kao drugačijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Tijekom radionice polaznici su se bavili temama kao što su 3D printanje, umjetna inteligencija, genetske i tjelesne modifikacije, hibridi, printanje organa i bio dizajn te su imali priliku posjetiti Zavod za javno zdravstvo Istarske županije kako bi napravili DNA eksperiment. Program radionice također je uključivao “artist talk” Susane Soares i njeno stručno mentorstvo tijekom praktičnog rada u manjim grupama te predavanja i izrada radova uz pomoć 3D printera. Sudjelovanje na radionici je bilo besplatno te polaznicima je bio osiguran smještaj, ručak i večera za vrijeme trajanja radionice.

 

Metaskin -Što kada bi naša koža mogla koristiti fotosintezu za proizvodnju kisika?

Ivan Goran Žunar, Marijeta Bratić, Dijana Senkić, Juraj Ostavić

Prva skupina polaznika radila je na projektu naziva „Metaskin“ koji je osmišljen kao rješenje za čovjekovu prilagodbu novim uvjetima u okolišu izazvanim klimatskim promjenama.

Metaskin je membrana za ljudsku kožu koja proizvodi kisik putem fotosinteze. Spaja tehnologiju takozvane „žive tetovaže“ i sintetičkih biljaka sa živim stanicama cijanobakterije koja, kada je izložena prirodnom svjetlu, proizvodi fotosintezu, odnosno pretvara ugljikov dioksid u kisik.

Tree Web – Što kada bi mogli komunicirati s gljivicama i biljkama kako bismo smanjili učinke klimatskih promjena?

Iva Korenčić, Luana Lojić, Natalija Rzznar, Susana Soares

Druga skupina radila je na projektu naziva „Tree Web“. Problematika klimatskih promjena koja povećava reprodukciju za drveće štetnih insekata potaknula ih je na razmišljanje o tehnologiji koja bi olakšala praćenje infektivnih procesa u drveću i tako spriječila daljnju deforestaciju.

Prototip koji smo osmislili imao bi dvojnu funkciju: detekciju infekcije na kori i krošnji drveća te samim time i detekciju vrste insekata; praćenje informacija putem micelija koji nam govore o površnoj zapremnini ugroženog područja. Uređaj bežičnim putem šalje skupljene informacije na daljnju analizu gdje se genetskim putem modificiraju insekti koji uzrokuju infekciju. Takvi sterilizirani insekti smještaju se u ugroženo stanište te sprječavaju daljnji razvoj vrste.

The Body Bay – Što kada bi mogli isprintati dijelove tijela iz vlastitih stanica?  

Morena Martinović, Isabella Bubola, Margerita Rakić, Tea Zbašnik

Treća skupina osmislila je projekt naziva „The Body Bay“. Projekt je započeo promišljanjem o postojećoj tehnologiji kojom je moguće multiplicirati stanice tkiva in vitro.

– Zapitali smo se koje bi bile financijske konotacije printanja živućih 3D organa od vlastitih stanica u budućnosti. Naglasak projekta je na crnom tržištu 3D printanih organa koje bi se pojavilo kao reakcija na neefikasan i skup zdravstveni sustav. Osim uporabe printanja organa u medicinske svrhe, dotaknuli smo se i modificiranja tijela u estetske svrhe. Nakon tetovaža, piercinga i modifikacije tijela – je li budućnost ukrašavanja i izražavanja svoje osobnosti u 3D printanim ekstenzijama tijela?

Izložba i prezentacija radova

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback