21/08 2015

Prvi dan festivala Media Mediterranea 17

Media Mediterranea, Novosti

Festival Media Mediterranea 17 naziva “Ne/vidljiva Pula” udruge Metamedij koji traje od 20. do 22. kolovoza otvoren je sinoć u pulskoj galeriji Makina nastupom slovenske skupine Izland i Jesusonecstasy. Iznimno zanimljiva audio vizualna instalacija fokus ima na stvaranju apstraktnih vizualnih stvarnosti i proizvodnji elektroničku glazbu u realnom vremenu.

Za vizualni dio pobrinuo se Izland koji na domišljat način koristi analogne materijale, tekućine i boje koje snima, kombinira i prikazuje na platnu dok minimalistička elektronska glazba Jesusonecstasyja upotpunjuje doživljaj gotovo znanstveno fantastične projekcije.

_MG_1573

Veći dio festivalskog programa održava se na pulskim usponima (Pavla Đakona i Konzula Istranina), a središnji dio čini interaktivna instalacija francuskog umjetnika Matthieua Tercieuxa simboličnog naziva “Vi ste ovdje… negdje drugdje”. Projekcije na zidu i podu reagirale su na pokrete u realnom vremenu, a ta se instalacija ponajviše svidjela djeci. To ne čudi jer je i sam sadržaj projiciranih animacija rezultat kreativnih radionica za djecu koje je Tercieux održao prethodnih dana. Njegova je i interaktivna instalacija naziva “Lum.e”, također video projekcija koja reagira na pokrete publike.

_MG_1673

Na samom početku tunela Zerostrasse publika je mogla eksperimentirati s instalacijom “Grad Priča” Pamele Moscarda, Leana Radolovića i Things.is. Dodirujući vodu u poredanim zdjelicama pokreću se audio snimke koje govore o manje poznatim pričama o gradu. Na usponima su bile postavljene i razglednice – rezultat foto natječaja “Ne/vidljiva Pula” – koje su posjetitelji mogli preuzeti besplatno.

_MG_1660

Sve instalacije na usponima bit će moguće razgledati sve dane festivala, a od večeras pridružit će im se i instalacije “12 sati kasnije” Davorina Marca te prezentacija multidisciplinarne radionice “Ne/vidljiva Istra” koja je održana u travnju u Poreču i Puli, a čiji je glavni cilj bio stvaranje koncepta za razvoj mobilne ili web aplikacije koja bi predstavljala grad, javni prostor na osobniji i angažiraniji način.

_MG_1628

Za glazbeno vizualni ugođaj sinoć se pobrinuo Team Hazzard (Arboretum) i VJ Zeko, a sljedećih dana nastupat će PulaP Reggae Station te DJ Marino. Zadnjeg dana festivala, dakle 22 kolovoza u 22 sata u muzejskom galerijskom prostoru Sveta srca publika će moći pogledati i poslušati projekt Alena i Nenada Sinkauza, Ivana Marušića Klifa i Miroslava Piškulica naziva 234th day of the year.

Tekst i video Boris VINCEK

Foto Ivor BOROVEČKI

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback