19/12 2022

Projekt “U istom filmu – korak dalje”: Održana prva javna senzorna projekcija u Kinu Valli

Novosti, U istom filmu – korak dalje

U sklopu projekta „U istom filmu – korak dalje“ te u suorganizaciji udruge Metamedij, Škole za odgoj i obrazovanje – Pula i Kina Valli, u potonjem je 15. prosinca održana prva javna senzorna projekcija. Prikazan je švedski animirani film „Mama Muu se vraća kući“ Christiana Rylteniusa i Tomasa Tivemarka u kojemu pratimo Mamu Muu koja se, nakon što se na farmi pojavi roda koja putuje po svijetu, zamisli nad brojnim pitanjima o tome što je zapravo dom. Besplatna senzorna projekcija održala se u prilagođenim uvjetima – uz prigušena svjetla i slabiji zvuk filma te mogućnosti šetanja kino dvoranom – za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no bila je javnog i inkluzivnog karaktera te su prisustvovati mogli i članovi njihovih obitelji kao i svi zainteresirani. Na projekciji je bilo 33 gledatelja.

 

Prije početka projekcije prisutne su pozdravili koordinator udruge Metamedij i voditelj projekta Marino Jurcan, defektologinja Škole za odgoj i obrazovanje – Pula Vanja Marković i voditeljica Kina Valli Nataša Šimunov.

 

Prosinačka senzorna projekcija realizirana je uz podršku Grada Pule, dok su aktivnosti projekta „U istom filmu – korak dalje“, čiji je nositelj udruga Metamedij, sufinancirane od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Uz Kino Valli i pulsku Školu za odgoj i obrazovanje, partneri u projektu su još Centri za odgoj i obrazovanje Čakovec i Krapinske toplice.

 

– Prva senzorna projekcija otvorena za javnost u Kinu Valli protekla je jako dobro. Pri tome mislim da smo zadovoljni sa odazivom roditelja i djece sa senzornim poteškoćama jer je i njima sigurno to bio jedan veliki korak i izlazak iz zone ugode i jako nam je važno da su se mogli ugodno osjećati u kinu na projekciji gdje je bilo i druge djece s roditeljima. Svakako planiramo imati još senzornih projekcija. Ideja je da svaki mjesec za početak imamo barem jednu senzornu projekciju. Jako je važno da postanemo svjesno i inkluzivno društvo i da smanjimo razlike i mogućnosti konzumiranja sadržaja. U ovom slučaju to je javni prostor kina i primjerena filmska projekcija koji trebaju biti dostupni svima, a posebno djeci i mladima, kazala je voditeljica Kina Valli Nataša Šimunov.

 

Ona je dodala da je uloga Kina Valli u projektu U istom filmu provoditi senzorne projekcije prema smjernicama, uvjetima i standardima pri kojima se senzorne projekcije trebaju odvijati. Isto tako njihova je uloga je s ostalim partnerima u projektu osvijestiti i educirati zajednicu kako svi zajedno možemo biti bolje i inkluzivnije društvo.

 

– Senzorne projekcije važan su dio projekta u Istom filmu. Koje će se druge aktivnosti provoditi u sklopu tog projekta pitali smo predsjednika udruge Metamedij Marina Jurcana.

 

– Središnji problem čini sadržajna i senzorna neprimjerenost te nedostupnost uobičajenih kulturnih sadržaja djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Senzorne različitosti mogu otežati sudjelovanje u socijalnim interakcijama, društvenim događajima i kino projekcijama. Prilagodbe sadržaja za potrebe i specifičnosti djece i mladih s teškoćama u razvoju se u praksi gotovo uopće ne primjenjuju, kazao je Jurcan.

 

On je posebno istaknuo da će kroz projekt kreirati dva okvira metodoloških smjernica koje bi omogućile i olakšale pripremu i provedbu kulturnih sadržaja populaciji djece i mladih s TUR.

 

– Metodološke smjernice te upute za publiku omogućiti će veću dostupnost kulturnih sadržaja marginaliziranim skupinama i stvoriti inkluzivno okruženje. Projektom nudimo sadržaj (senzorne kino projekcije, radionica fotografije i animacije, izložbe radova polaznika) prilagođen ciljanoj skupini u kojem oni aktivno sudjeluju i kao konzumenti i kao kreatori. Projektom ćemo zagovarati promjene unutar kulturnih politika razvojem participativnih modela kreiranja policy preporuka uz konzultaciju s ranjivim skupina, poticati širu raspravu, utjecati na predstavnike donositelje odluka u JLS-ima te senzibilizirati širu javnost. U cilju uspjeha projekta osigurat ćemo jačanje kapaciteta partnera iz područja komunikacijskih vještina i javnog zagovaranja. Aktivnosti imaju potencijal multiplikacijskog učinka: mogućnost prilagodbe na više kulturnih područja u kulturi i aplikacije na različita geografska područja uz ponuđenu edukaciju i savjetovanje, naglasio je Jurcan.

 

Provedba projekta čija je vrijednost 45.000,00 eura, počela je prvog dana rujna, a trajat će do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

 

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

Tags:

RSS 2.0 | trackback