28/04 2015

PREZENTACIJA REZULTATA RADIONICE „NE/VIDLJIVA ISTRA“

Metamedia Lab, Novosti

U sklopu projekta „In/Visible Cities: Urban Multimedia Festival“ udruge Metamedij (Pula) i Zona (Poreč) te Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, organizirana je sedmodnevna radionica „Ne/vidljiva Istra“. Radionica je održana od 19. do 25. travnja 2015. godine u Centru za mlade u Poreču te Društvenom centru Rojc u Puli, a zadnjeg dana su sudionici podijeljeni u tri grupe predstavili svoje rezultate. Cilj radionice bio je potaknuti stručnu raspravu o mogućim scenarijima razvoja gradskih zona te o mogućnostima primjene novih tehnologija u aktivnom oživljavanju gradskih prostora, pa su sudionici tijekom radionice promišljali o načinu na koji nove tehnologije mogu doprinijeti osvješćivanju i jačanju lokalnog identiteta, promjeni odnosa stanovnika prema gradskom prostoru te njegovom aktivnom oživljavanju. Rezultat intenzivnog rada bila je izrada tri prototipa interaktivne mobilne ili web aplikacije koji pokušavaju prikazati povezanost između uspomena stanovnika, gradskih prostora i mogućih korisnika aplikacija.

prez2

Grupe su predstavile tri prijedloga za mobilne aplikacije tri različite razine složenosti. „Najjednostavniju“ aplikaciju predstavila je 3. grupa koja je u svoj virtualni projekt uključila dva ključna pojma: sjećanja i želje. Osnova aplikacije su zamjetni, ali i nenametljivi markeri postavljeni diljem grada. Učitavanjem markera putem pametnog mobitela dolazi se do memorija onih koji su svoja sjećanja zabilježili na određenom mjestu. Nešto kompleksniju aplikaciju predstavila je 2. grupa koja je zamislila igru koja uključuje kako lokalno stanovništvo tako i turiste. Aplikacijom se može putovati od lokacije do lokacije u gradu i ispuniti određene zadatke da bi se na kraju osvojila nagrada – majica s mapom kretanja igrača po gradu. Prednost ove aplikacije je ta što ne spaja lokalno stanovništvo i goste samo na virtualnoj razini već ih potiče na susret i u stvarnosti. Treći, i kudikamo najkompleksniji prijedlog imala je 1. grupa koja je zamislila mobilnu, ali i web aplikaciju. Cilj ove aplikacije je stvoriti i određenu otvorenu bazu podataka koju mogu nadopunjavati i korisnici, a aplikacija je podijeljena na više segmenata. Ova aplikacija u potpunosti spaja virtualni i realni svijet te ih umrežuje na nepredvidive i zanimljive načine.

Tekt Boris VINCEK

Foto Marino JURCAN

———————————————————————————————————————-

As a part of the international project “In / Visible Cities: Urban Multimedia Festival”, associations Metamedij (Pula) and Zone (Poreč) and the Foundation for Partnership and Civil Society Development have organized a multidisciplinary workshop “In / Visible Istria”, that was held from 19th to 25th April 2015 at the Centre for Youth Poreč and Social Center Rojc in Pula. On the last day, fourteen participants presented the results of a seven day long workshop. The participants were organized into three groups, and every group presented one proposal for a mobile/web application.

 

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback