26/02 2015

Predstavljena publikacija “Rojc – otok kreativnosti”

Metamedia Lab, Novosti

Publikacija “Rojc – otok kreativnosti” posvećena udrugama u kulturi koje djeluju u Društvenom centru Rojc, predstavljena je sinoć u Dnevnom boravku tog centra uz otvorenje izložbe ilustracija koje je izradila Petra Gardijan. Dvanaest ilustracija na temu rojčanskih udruga dio su knjižice koju je objavila udruga Metamedij, a u kojoj su zastupljene aktivnosti 20 udruga iz različitih polja kulture i umjetnosti, uvjeti u kojima djeluju te način na koji oni doživljavaju Rojc.

Petra Gardijan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Publikacije je nastala s ciljem mapiranja kulturnih potencijala ovog društvenog centra, poticanja njihovog međusobnog povezivanja te vidljivosti kako na lokalnom, nacionalnom tako i na međunarodnom nivou” stoji u uvodnom tekstu koji potpisuje Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij. U Rojcu trenutno djeluje četrdesetak udruga u kulturi, dok je u knjižnici zastupljen izbor najsadržajnijih intervjua onih koje su se odazvale na poziv, pojasnio je njezin urednik Boris Vincek. Uz njega, autori publikacije su članovi udruge Metamedij Toni Flego i Sanja Čerlenica.

1

U posljednjih desetak godina, udruga se u nekoliko navrata bavila fenomenom Rojca – izdali su publikaciju 2004., dokumentarni film “Nebo nad Rojcom” objavljen 2005., te pokrenuli novinu Veznik 2011. godine u suradnji sa Savezom udruga Rojca.

“Rojc je neophodan našoj lokalnoj zajednici, ne samo kao kreativno žarište kulture, već kao jedno od preostalih mjesta koje kroz kulturu promiče i oblike kritičnog promišljanja društva te aktivnog građanstva” naglasio je Jurcan važnost ovog društvenog centra i izdane publikacije.

Predstavljanje knjižice i izložba Petre Gardijan privukli su brojnu publiku, a za glazbu se pobrinuo romski sastav pod vodstvom Velija Huseinija.

2

“Rojc – otok kreativnosti” moći će se posuditi u knjižnicama i prelistati u Dnevnom boravku Rojca, dok će se izložbu ilustracija moći pogledati do 25. ožujka.[/lang_hr]

Tekst i foto Sanja ČERLENICA

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback