09/03 2015

Poziv za sudjelovanje na multidisciplinarnoj radionici “Ne/vidljiva Istra”

MM lab, Natječaji, Novosti

Pozivaju se stručnjaci i studenti iz područja dizajna, arhitekture, umjetnosti, povijesti, kulture i turizma, antropologije, novih tehnologija te ostalih društveno-humanističkih područja za sudjelovanje u sedmodnevnoj  multidisciplinarnoj radionici ‘’Ne/vidljiva Istra’’.

10351912_10200235404004464_3863048836320900333_n

 

 

 

 

 

 

O RADIONICI

Tijekom povijesti grad je kao složeni i višeslojni sustav mijenjao svoje oblike te doživljavao velike promjene: one vidljive – morfološke i one nevidljive – društvenih, političkih i ekonomskih odnosa. Grad je, između ostalog, manifestacija osobnih uspomena kao i skup neostvarenih želja njegovih stanovnika. Na istoj se površini susreće, sudara ili izmiče onoliko (nevidljivih) gradova koliko je i ljudi, a svaki je taj grad jednako važan u stvaranju kolektivne memorije zajednice, odnosno grada.

Ne/vidljivi gradovi su polazišna točka za radionicu koja će koristiti materijale i rezultate dobivene prethodnim istraživanjem u Poreču i Puli, a koje je pokazalo na koji način stanovnici doživljavaju svoj grad, mapirajući osobne uspomene kao nevidljive interakcije između grada i njegovih stanovnika.

Uz predavanja i prezentacije o kolektivnoj memoriji grada, novim urbanim narativima, održivom razvoju te aktivaciji javnih prostora, sudionici/ce će kroz sedam dana intenzivnog programa u multidisciplinarnim timovima promišljati o načinu na koji nove tehnologije mogu doprinijeti osvještavanju i jačanju lokalnog identiteta, promjeni odnosa ljudi prema gradskom prostoru te njegovom aktivnom oživljavanju.

Screen Shot 2015-03-09 at 15.10.44

 

 

 

 

 

 

 

Po završetku radionice odabrat će se najbolji idejni koncept mobilne/web aplikacije koja će povezati uspomene stanovnika i gradske prostore te će se u drugoj fazi (do kraja 2015. godine), u suradnji s organizatorima, izraditi njezin prototip. Rezultate istraživanja i radionice predstavit ćemo i u sklopu izložbe na festivalu In/visible cities: Urban Multimedia Festival u Goriziji 3. do 7. lipnja 2015.

KOME JE RADIONICA NAMIJENJENA?

Studentima i stručnjacima iz područja dizajna, arhitekture, umjetnosti, novih tehnologija, povijesti, kulture i turizma, antropologije te ostalih društveno-humanističkih područja i kreativnih industrija. Na radionici može sudjelovati ukupno 12 osoba.

GDJE I KADA SE ODRŽAVA?

U Poreču i Puli, Istarska županija. Od 19. do 25. travnja 2015. godine. (19. i 20. travnja u Poreču, 21. – 25. travnja u Puli)

KAKO SE PRIJAVITI?

Poslati životopis (max. 2 stranice) i motivacijsko pismo (max. 200 riječi) najkasnije do 27. ožujka 2015. na adresu: nevidljiva.istra@invisiblecities.eu, na koju se mogu uputiti i sva pitanja vezana uz poziv. Odabrani sudinici/ce bit će kontaktirani najkasnije do 11. travnja 2015. godine. Svi troškovi smještaja i hrane bit će pokriveni od strane organizatora.

TKO SU ORGANIZATORI?

Radionicu zajednički organiziraju Udruge Metamedij iz Pule, Udruga Zona iz Poreča te Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu međunarodnog projekta “In/visible cities: Urban Multimedia Festival” kojeg je podržala Europska unija kroz program Kreativna Europa, te talijanska regija Friuli Venezia Giulije. Nositelj projekta je udruga Quarantasettezeroquattro (Gorizia) uz partnere iz Slovenije, Italije, Nizozemske i Engleske. Glavni događaj projekta je istoimeni festival koji će se održati od 3. – 7. lipnja 2015. u Goriziji (Italija).

U pet dana radionica, instalacija, javnih izvedbi i ostalih događanja diskutirat će se i promišljati o odnosima između multimedije i urbanog konteksta. Festival će povezati multimedijalne umjetnike iz cijele Europe kako bi istražili veze i odnose između vidljivih i nevidljivih gradova te će se promovirati mobilnost i vidljivost umjetnika u usponu.

 

Više na: www.invisiblecities.eu

Rok za prijavu: 27. ožujka 2015.

Objava rezultata: 11. travnja 2015.

Trajanje radionice: 19. do 25. travnja 2015. godine.

Projekt “In/visible cities – Urban Multimedia Festival” sufinanciran je sredstvima EU kroz program Kreativna Europa te talijanske regije Friuli Venezia Giulia.

* POZIV / PROGRAM

Tags: ,

RSS 2.0 | trackback