31/10 2018

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “MI plus”

Novosti

Među brojnim projektima kojima su dodijeljena bespovratna sredstva u sklopu poziva ‘Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi’ našao se i projekt “MI plus” čiji je nositelj udruga Metamedij. Partneri na projektu su Udruga Sonitus, Labin Art Express XXI, Faro11, Društvo arhitekata Istre DAI SAI te IKA – Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan, 29. listopada u Muzeju Mimara u Zagrebu svečano su uručili ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava najbolje ocijenjenim projektima u sklopu poziva ‘Kultura u centru – potpora razvoju. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je pritom istaknula kako je ulaganje u razvoj društveno-kulturnih centara temeljenih na oblicima javno-civilnog partnerstva ključni dio procesa razvoja kulturno-umjetničkih sadržaja i jačanja sudjelovanja građana u životu lokalne zajednice.

Istaknula je i kako je u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ nakon Poziva „Umjetnost i kultura za mlade“, u sklopu kojeg je ugovoreno projekata u iznosu od 18 milijuna kuna, te poziva „Umjetnost i kultura 54+“ ukupnog iznosa 20 milijuna kuna, ovo treći poziv Ministarstva kulture ukupne financijske alokacije od 50 milijuna kuna.

 

Ministrica je podsjetila kako je svrha poziva „unaprijediti postojeće i uspostaviti nove modele sudioničkog upravljanja u kulturi, a to se prvenstveno odnosi na društveno-kulturne centre, centre za kulture i ostale ustanove u kulturi kojima su osnivači jedinice lokalne i regionalne samouprave kako bi se upravljanje u kulturi učinilo otvorenijim, participativnijim, uspješnijim i koherentnijim“. Nadodala je i kako je cilj ojačati kapacitete relevantnih dionika uključenih u procese sudioničkog upravljanja te povećati pristup građana kulturnim i umjetničkim sadržajima. „Društveno-kulturni centri su prostori u kojima se povezuje društveno i kulturno, odnosno umjetničko, djelovanje. Oni nastaju odozdo, kao izraz samoorganizacije građana ali se ne mogu ostvariti bez potpore i suradnje s lokalnom samoupravom“, rekla je ministrica.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 50 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Za financiranje su odabrana ukupno 34 projekta, a osim udruge Metamedij, uspješni nositelji iz Istre su i Savez udruga Rojca, Labin Art Express XXI te Općina Svetvinčenat.

Za projekt “MI plus” čiji je nositelj udruga Metamedij dodijeljeno je sveukupno 797.402,28 kn, 85 % sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 677.791,94 kuna, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 119.610,34 kuna.

a projekt se počinje provoditi 1. studenog 2018. Cilj projekta je osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti i time stvoriti uvjete za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri po principu civilno-javnog partnerstva. Projekt je rezultat višegodišnje suradnje OCD-a koji se bave nezavisnom kulturom i novomedijskom umjetnošću te zagovaranjem boljeg pozicioniranja iste u cijeloj županiji, zbog čega će se aktivnosti projekta provoditi u 7 različitih gradova IŽ.

***

Veliko hvala partnerima Udruga Sonitus, Labin Art Express XXI, Faro11, Društvo arhitekata Istre DAI SAI te IKA – Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana na dosadašnjem iznimnom doprinosu pri osmišljanju projekta. Veselimo se nastavku suradnje!

RSS 2.0 | trackback