29/10 2018

Izvan okvira očiglednog | O umjetnosti, znanosti i tehnologiji u kodiranim društvima

MI+ platforma, Novosti

“Throughout the history communication and information have been fundamental sources of power and counter-power, of domination and social change. This is because the fundamental battle being fought in society is the battle over the minds of the people. The way people think determines the fate of norms and values on which societies are constructed.”

Communication, Power and Counter-power in the Network Society, Manuel Castells, 2007: 238

 

U proteklih se nekoliko godina u javnosti sve češće raspravlja o novim tehnološkim mogućnostima te smjerovima u kojima će se kretati njihov daljnji razvoj. Kodovi, algoritmi i umjetna inteligencija nadopunjuju ljudske sposobnosti, mogu rješavati kompleksne probleme, znatno ubrzati postupke donošenja odluka, te dovršavati složene zadatke kroz samostalno odnosno strojno učenje. Okvir unutar kojeg ti algoritmi djeluju često se prikazuje i doživljava kao univerzalan, transparentan i dostupan komunikacijski sistem. No, algoritamski procesi upisani su u razna područja naših svakodnevnica i kao takvi imaju neposredan učinak na oblikovanje društvene, kulturne, ekonomske i političke sfere, kao i na redefiniranje naših individualnih i kolektivnih identiteta. Iz tog razloga, iznimno je važno stalno poticati raspravu o ‘nevidljivom’ utjecaju tog neprestanog protoka informacija te istraživati naša moguća djelovanja i odgovornosti unutar tog sve složenijeg odnosa ljudi i tehnologije.

“CTRL+SHIFT Human: Arts, Technologies and Sciences in Coded Societies” bio je naslov ovogodišnje intenzivne i nadasve produktivne 3-dnevne konferencije “Beyond the Obvious” u kojoj se raspravljalo upravo o paradigmi i odnosu između fascinacije koju izazivaju mogućnosti ovih hibridnih i povećanih stanja, te osviještenosti o novim uzorcima koji dovode do redefiniranja kreativnosti, disciplina, reprezentacije, globalizacije, proizvodnje, itd.

Udruga Metamedij je kao članica MI plus* sudjelovala na spomenutoj konferenciji, koja je održana od 25. do 27. listopada 2018 u Temišvaru (Rumunjska), gradu koji će 2021. godine nositi titulu europske prijestolnice kulture. Konferencija je jedan od važnijih godišnjih događaja u organizaciji Culture Action Europe (CAE) – najveće europske platforme organizacija i mreža koja zastupa sve kulturne podsektore. CAE broji 145 članova, među kojima je 31 međunarodna mreža, 33 nacionalnih mreža, 36 organizacija iz javnog i privatnog sektora te 45 individualnih članova.

Prvi dan konferencije govorilo se o umjetnoj inteligenciji kroz povijest te općenito o tome kako algoritmi funkcioniraju, kako se stvaraju i kakvi su njihovi utjecaji na ljudski život. Drugi dan bio je usredotočen na okoliš, rad i teritorij, odnosno utjecaje koje algoritamski procesi imaju izvan zaslona (off the screen). Posljednjeg se dana razgovaralo o tome zašto su danas interdisciplinarni pristupi ključni, te kakve su nam institucije potrebne da bi poticali suradnju među različitim akterima iz područja umjetnosti, znanosti, tehnologije, obrazovanja i istraživanja.

Konferencija je održana u prostorima Politechnica University Timisoara (UPT) koja potiče razne interdisciplinarne istraživačke projekte. Jedan takav projekt rezultirao je umjetničkim radom “The Secondary Space”, razvijenim tijekom dvodnevne sound art radionice pod vodstvom Philippea Francka i Raymonda Delepierrea. Projekt istražuje zvučni krajolik Temišvara putem kolektivne akcije, odnosno procesa koji fundamentalizira fenomen urbane tranzicije, pamćenja i vremenitosti. Projekt su koproducirale Asociatia Simultan, Transcultures – Media Arst Center, Timisoara 2021.

Godišnja skupština Culture Action Europe (CAE)

U okviru konferencije održana je i godišnja CAE skupština na koju se odazvao velik broj članova kako bi se ocijenio rad mreže u 2018. godini, izglasali novi članovi odbora te izradili prijedlozi izmjena i nadopuna CAE strategije 2019-2021. Culture Action Europe je mreža za zagovaranje i lobiranje te promicanje umjetnosti i kulture. Cilj mreže je utjecati na europske politike za viši i bolji pristup kulturi na cijelom kontinentu i šire. Organizacija pruža prilagođene informacije i analize o Europskoj uniji, nudi kulturnim djelatnicima prostor za razmjenu i razradu zajedničkih pozicija, te razvija lobističke akcije prema europskim političarima.

*MI plus je platforma za razvoj suvremenih medijskih kultura u Istri, a čine ju: L.A.E. XXI, udruga Sonitus, Faro11, IKA – Istarska kulturna agencija i Metamedij. Platforma je usmjerena na zagovaranje oblikovanja, provedbe, praćenja i vrednovanja kulturne politike u području razvoja izvaninstitucionalne scene s fokusom na suvremenu, inovativnu umjetničku praksu. Nastavlja rad MP3 platforme, a pod novim imenom želi formalizirati status osnivanjem formalne mreže udruga.

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback