01/06 2021

Otvorene prijave | Augmented Authenticity: radionica spekulativne dizajnerske prakse

Metamedia Lab, Novosti

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom ‘’Augmented Authenticity’’. Radionica će se održati od 2. do 7. kolovoza 2021. godine u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli, a vodit će je Jasna Dimitrovska (Berlin) i pETER Purg (Nova Gorica).

 

Na radionici će se proizvesti opipljive spekulacije na temu fenomena inscenirane autentičnosti u kontekstu kulture društvenih medija. Radionica će se održati u sklopu 23. izdanja Media Mediterranea festivala.

 

// Kontekst radionice

Pandemijska stvarnost je radikalno nova. Ili smo to već vidjeli prije? Inscenirana autentičnost postaje stvaran identitet. Društveni su mediji postali potpuno inscenirani i visokoutjecajni, od kompjuterski generiraniih Instagram influencera do korporativno upravljanih profila stvarnih osoba. No, čije onda živote njihovi pratitelji pokušavaju živjeti ili uprizoriti? Kako se Instagram kultura nadovezuje (ili nenadovezuje) na tradicionalne kulture (samo)reprezentacije i postoji li način da se to ispravi?

Strojevi uče umjesto nas, poučavajući nas kako da ostanemo autentični. Da bismo vidjeli budućnost, trebamo razumjeti prošlost. I našu poziciju između. No ta pozicija nikada nije izolirana… Planiramo živjeti na drugom planetu i uzimati s njega, a zaglavili smo između autentičnih putovanja i isceniranog turizma koji su često kao propagande sa strateškim ekonomskim namjerama.

Navedeni izazovi istraživat će se kroz prizmu spekulativnog pristupa koji će kombinirati praktični radionički proces utemeljen na digitalnim i analognim medijima, s vježbama dizajna i umjetničkog razmišljanja (engl. art thinking). Sudionici će, u tandemima ili manjim grupama, razviti spekulacije – zajednički kreativni radovi bit će javno izloženi u galeriji DAI-SAI tijekom posljednjeg dana festivala Media Mediterranea. Tijekom intenzivnog tjedna sudionike će mentorirati tandem komplementarnih voditelja: Jasna Dimitrovska (dizajn prototipiranje, eksperimentalna interakcija, kreativna tehnologija, umjetnost i znanost) i pETER Purg (performans, sudionička umjetnost, medijska ekologija, art thinking, ArtSciTech, media hacking, spekulativna futurologija).

Radionica pokriva širok spektar (ko)kreativnih profila i slobodoumnih ljudi, od umjetnosti do studenata dizajna i praktikanata, hands-on mladih, pa sve do zaljubljenika u društvene mreže i aktivista…

Sudionici će naučiti kako unakrsno razmišljati (engl. cross thinking) (digitalno i analogno). Radionica je primarno posvećena isprobavanju različitih praksa i stilova razmišljanja (ili njihovih kombinacija), uprizorujući ih u radikalno spekulativni način. Vještine i dijeljenje znanja u produktivnim situacijama bit će dosljedno utemeljeno na spekulativnim metodologijama, od umjetnosti do dizajna. Sudionici će kombinirati tehnologije dostupne na licu mjesta (osnovne i stručne digitalne i kreativne medije), kao i kreativne alate samih sudionika i svega što ponesu sa sobom.

// O spekulativnom dizajnu

Spekulativni dizajn je obično usmjeren na ideje koje sežu iz područja znanosti, dok se primjenjene tehnologije bave projekcijama društveno-tehnoloških trendova, razvojem budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstima nove uporabe.

 

// Osnovne informacije

Cilj radionice jest okupit mlade studente, stručnjake i umjetnike iz područja dizajna, novih medija, IT-ja, sociologije, biologije itd., dobi izmežu 18 i 35 godina. Program radionice uključuje predavanja, no pretežito se sastoji od suradničkih i interaktivnih zadataka, vizualnih prezentacija i grupnog rada, s fokusom na proces praktične sukreacije.

Radni jezik radionice je engleski, stoga je potrebno imati dobro poznavanje engleskoga jezika.

Na posljednjem danu radionice sudionici će izložiti svoje radove na Media Mediterranea festivalu. Sudjelovanje je besplatno. Troškove smještaja pokrivaju u potpunosti organizatori. Troškove puta pokrivaju organizatori u iznosu javnog prijevoza. Troškovi hrane nisu pokriveni te ih snose sami sudionici. Tijekom radionice bit će dostupna osvježenja.

 

// Mentori

Jasna Dimitrovska je kreativna producentica locirana u Berlinu, a radi na području intersekcija dizajna, umjetnosti i tehnologije. Stekla je MA u Digitalnim Medijima na Sveučilištu umjetnosti u Bremenu i diplomu iz komparativne književnosti na Sveučilištu u Skopju. Poučavala je dva kolegija o tehnologiji i dizajnu na HFK Bremen, radila kao interakcijski dizajner i kreativni producent u polju kreativnih tehnologija, umjetnosti i znanosti. Održavala je predavanja i izlagala svoje radove u Belgiji, Njemačkoj, Škotskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te je bila designer-in-residence u BUDA::labu u Kortrijku. www.jasnadimitrovska.net

Peter Purg trenutno vodi modul Novi mediji na preddiplomskom i diplomskom programu digitalnih/medijskih umjetnosti i praksa na Akademiji umjetnosti Sveučilišta u Novoj Gorici, gdje je izvanredni profesor, projektni koordinator i stručnjak na području diditalne kulture i medija. Doktorirao je na području medijske umjetnosti, komunikacijskih znanosti i književnosti na Sveučilištu Erfurt, a njegovi znanstveni interesi uključuju pedagogiju medijskih umjetnosti, interdisciplinarnu suradnju i kolaboraciju, medijsku umjetnost i medijsku ekologiju.  www.pleter.net

 

// Prijave

Sudionici će biti odabrani na temelju prijava, prema njihovim motivacijama i profilu/životopisu:

1. Motivacijsko pismo treba sadržavati pola do jedne stranice jasno konzistentnog teksta na engleskome jeziku i poželjno u PDF formatu, jasno navodeći zašto je sudionik zainteresiran za temu, a poželjno i dijeleći dojmove o pretekstu radionice.

  1. Životopis/profile treba biti u dužini jedne stranice (biografska bilješka u proznom formatu) i može sadržavati reference na portfelj, osobnu web-stranicu, projekte i sl. u obliku URL poveznica, unutar PDF dokumenta.

Imati (ili mrziti) Instagram profil nije uvjet.

Za sudjelovanje na radionici, potrebno je ispuniti prijavni obrazac.

Upite za više informacija o radionici potrebno je slati na sljedeću mail adredsu: kontakt.radionice@gmail.com

 

Rok za prijave je produljen je do 16. srpnja 2021. Broj sudionika je ograničen. Svi prijavljeni dobit će obavijest o selekciji mail adresom do 20. srpnja 2021.

Nakon odabira i obavijesti, sudionici su dužni potvrditi sudjelovanje. Sudionici će 2 tjedna prije početka radionice zaprimiti zadatak koji će zahtijevati individualnu pripremnu aktivnost. Svi prijavljeni zaprimit će obavijest o rezultatima selekcije mailom.

***
Napomena: organizatori radionice osigurat će dezinfekcijska sredstva, maske za lice i rukavise te provesti sigurnosne mjere. U slučaju nemogućnosti održavanja radionice uživo zbog COVID-19 mjera, radionica će se održati u hibridnom formatu.

RSS 2.0 | trackback