21/10 2022

Okrugli stol: „Mladi i suvremena umjetnost” u Pazinu

MI+ platforma, Novosti

Okrugli stol „Mladi i suvremena umjetnost” bit će održan u srijedu, 26. listopada, od 13 do 15 sati u Spomen domu (Dvorana Istra) u Pazinu.

 

 

Teme okruglog stola za stručnu javnost su potrebe škola, djece i mladih po pitanju suvremene umjetnosti i novih medija, te jačanje suradnje obrazovnog sektora i organizacija iz područja kulture u nadopuni osiromašenog formalnog likovnog obrazovanja. Tijekom diskusije će se analizirati aktualno stanje po pitanju kulturno-umjetničkog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama te postojećih potreba za pomlađivanje kulturnih organizacija kroz programe razvoja publike.

 

U tom kontekstu posebno važnu ulogu ima izvaninstitucionalni kulturni sektor, budući da su upravo organizacije civilnog društva najvećim dijelom organizatori obrazovnih i kreativnih programa za djecu i mlade u području kulture i umjetnosti. To je pokazalo i anketno istraživanje na uzorku učenika završnih razreda srednjih škola (N = 2600) u šest najvećih gradova na Jadranu (Tonković, Krolo i Marcelić, 2020).

 

Poticaj za raspravu pružit će i istraživanje “Kulturne potrebe i kulturni kapital mladih i šire populacije u Istri: izvještaj o rezultatima sociološkog istraživanja”, čije će rezultate predstaviti autori, izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković.

 

Organizatori okruglog stola su udruga Metamedij, platforma Mi plus i Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale istriana, a donatori Zaklada „Kultura nova“ i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

RSS 2.0 | trackback