03/05 2024

Održane kreativne radionice stop animacije i obrade zvuka u Školi za odgoj i obrazovanje Pula

Novosti, U istom filmu – korak dalje

U sklopu projekta “U istom filmu – korak do kulture”, od 15. do 19. travnja 2024. godine održane su dvije kreativne radionice za sedmero učenika i učenica s teškoćama u razvoju iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula.

 

 

Radionica osnova stop – motion animacije uključivala je edukaciju o osnovama animacije i vrstama animiranog filma. Posebna pažnja bila je posvećena stvaranju scenarija, dizajniranju likova i pozadina te režiji i montaži. Voditelji radionice bili su Vibor i Vjeran Juhas, poznata braća stripaši iz Pule, uspješni na području ilustracije, animacije, grafičkog i web dizajna, te fotografije. Zajedno rade rade stripove te djeluju u udruzi i strip čitaonici Mrkli mrak.

 

 

Polaznici su uz asistenciju voditelja osmislili originalan scenarij za kratkometražni animirani film – priču o podvodnim čuvarima mora koji se brinu o čistoći podvodnog svijeta. Suočivši se sa opasnim zagađenjem, na zanimljiv način saniraju štetu i spašavaju more i njegove stanovnike od opasnosti.

Sudionici su bili veoma aktivni, postavljajući brojna pitanja te su bez ikakvih poteškoća usvojili osnove, ali i naprednije tehnnike stop – motion animacije. Likove i pozadine izrađivali su klasičnom tehnikom crtanja te ih potom izrezivali i animirali uz pomoć Stop motion aplikacije za tablete i mobilne uređaje. Također, pokazali su izniman interes i vještinu te izrazili želju za daljnjom edukacijom u području animiranog filma.

 

 

Na drugoj radionici pod imenom “Tvornica zvuka”, koju je vodio Nenad Sinkauz, učenici i učenice upoznali su se s osnovnim principima stvaralačkog procesa glazbe za film. Nenad Sinkauz aktivan je više od dva desetljeća kao skladatelj i izvođač u glazbenim, kazališnim, suvremenoplesnim, filmskim i multimedijskim projektima. Magistrirao je etnomuzikologiju u Padovi, a u svom umjetničkom radu istražuje nekonvencionalnije glazbene forme i izričaje te sklada glazbu za film i kazalište. Alati koji su korišteni u ovoj radionici tiču se osnovnih ideja improvizirane glazbe te dramaturških postavki koje glazbeni predlošci skrivaju. Naglasak radionice bio je također i na tehnološkom aspektu glazbe.

 

 

Učenici i učenice otvoreno su i kreativno prihvatili prijedlog rada te je rezultat shodno tome bio i raznoliko korištenje vlastitih ideja u svrhu stvaranja glazbene podloge za film.

Finalni produkt polaznika i polaznica kreativnih radionica projekta “U istom filmu – korak do kulture” jest kreirani kratkometražni animirani film u trajanju od jedne minute i četrdeset i pet sekundi koji će uskoro biti dostupan i za širu javnost.

 

 

Projekt “U istom filmu – korak do kulture” provodi se uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule te Zaklade Kultura nova.

 

Tags:

RSS 2.0 | trackback