13/06 2015

Održana konferencija “Novi mediji – nove prilike” u Rovinju

MI+ platforma, Novosti

Novim medijima i novim kulturnim praksama bila je posvećena konferencija „Novi mediji – nove prilike“ koja je održana jučer u rovinjskom MMC-u. Cjelodnevna konferencija organizirana je u sklopu trogodišnjeg projekta MP3 – otvorene platforme za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri kojeg provode pulske udruge Metamedij i Sonitus, Faro 11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI te umjetnička organizacija Apoteka iz Vodnjana.

fotografija 1

Konferenciju su otvorili predstavnici Ministarstva kulture, Anastazija Magaš Mesić i Mladen Špehar koji su govorili o mogućnostima financiranja kulturnih projekata sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda te kroz program Kreativna Europa. O mogućnostima financiranja kroz EU fondove i projekte Zaklade Kultura nova govorila je njezina upraviteljica Dea Vidović. Izlaganje je bilo fokusirano na četiri projekta Zaklade koji se planiraju provoditi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, a koji će biti financirani kroz Europski socijalni fond.

Mesić, Špehar i Vidović

Tri su projekta iz područja obrazovanja u kulturi, jedan uključuje neformalne obrazovne programe organizacija civilnog društva za javnost, a drugi je vezan za podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva u kulturnom menadžmentu. Kroz treći projekt u partnerstvu s civilnim društvom razvijati će se interdisciplinarni obrazovni program suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi.

Konferencija je nastavljena izlaganjima posvećenima značaju javno-civilnog partnerstva u razvoju nove infrastrukture u kulturi. Miha Turšič je prisutnima opisao rad i misiju Zavoda KSEVT iz slovenskog Vitanja koji na zanimljiv način spaja znanost i umjetnost te propituje čovjekovu i umjetnikovu poziciju u svemiru. U kratkom, ali inspirativnom govoru, Dragan Živadinov (također iz KSEVT-a) objasnio je što to znači biti umjetnik anarhist i na koji se način takva ličnost suočava s diktatima politike. Nakon KSEVT-a, Boris Debackere predstavio je rad nizozemskog instituta V2 – svjetski priznatog centra za nove umjetničke prakse u kojem se na inovativne načine premošćuju problemi suvremenih umjetnika pogotovo kada je manjak financija u pitanju. Debeckere se zalaže za ljudski kapital i stvaranje društvenih mreža te upozorava da nove tehnologije neće riješiti probleme koje su stvorile one stare.

Miha Turšić, Dragan Živadinov, Boris Debackere i Irena Burba

Irena Burba je opisala nastanak i sadašnji rad Društvenog centra Rojc – od njegovih «skvoterskih» početaka do danas kada u njemu djeluje više od sto različitih udruga civilnog društva. Ukazala je i na probleme s kojima se Rojc svakodnevno suočava, a njihovo riješavanje vidi u zajedničkom radu svih udruga.

U nastavku su predstavljeni rezultati istraživanja MP3 platforme kojima su se putem fokus grupa analizirale potrebe aktera izvaninstitucionalne kulture te su ispitani kapaciteti i zainteresiranost manjih gradova i općina za izgradnju centra za nove medije. Marino Jurcan, koordinator MP3 platforme, pojasnio je da su za projekt najveću zainteresiranost pokazali Buzet, Pazin i Općina Raša.

Prvi dio konferencije zaključio je profesor Ivica Mitrović iz splitske Umjetničke akademije s izlaganjem o dizajnu i novim medijima u Hrvatskoj te o značaju obrazovanja u tom polju. Zanimljiv je bio i njegov opis spekulativne dizajnerske prakse pogotovo u domeni propitivanja budućih distopija.

Capture

U popodnevnom programu su se kroz grupni rad kreirale smjernice za daljnji razvoj centra za nove medije. Program konferencije koji je započeo otvorenjem izložbe Martina Romea „Improvisation – first act“ 11. lipnja u rovinjskoj galeriji Sv. Tome, završio je u predvečernjim satima uz 3D mapping i VJ-ing.

Test S. ČERLENICA i B. VINCEK

Foto Marino JURCAN

RSS 2.0 | trackback