17/02 2023

Održana besplatna senzorna projekcija „I miševi idu u raj“ u Kinu Valli

Novosti, U istom filmu – korak dalje

U sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje”, u četvrtak 16. veljače, u pulskom Kinu Valli održana je besplatna javna senzorna projekcija, a na programu je animirani film „I miševi idu u raj“ Jana Bubeníčeka i Denise Grimmová.

 

 

Film je to o dva neprijatelja – mišu i lisici, koji se nakon nesretne nezgode susreću u životinjskom raju. Gubeći instinkte, oni postaju najbolji prijatelji i kreću u nezaboravnu pustolovinu. Ostvaruje im se čak i želja da ostanu zajedno nakon povratka na zemlju, gdje se ponovno rađaju ali u suprotnim ulogama. Tako snagom prijateljstva uspijevaju nadvladati ono što se čini nemogućim. Ova češko, francuska, poljska i slovačka koprodukcija nastala je prema knjizi češke književnice Ive Procházkove. Prikazana je na mnogim svjetskim filmskim festivalima i osvojila brojne nagrade. Posebno je ističe zanimljiva i raskošna stop-animacija, tehnika kojom se određeni objekt snima kadar po kadar. Film je podnaslovljen, a titlove je publici – 60-ak djece i roditelja –  uživo čitala Gordana Trajković.

 

 

Senzorne projekcije se održavaju u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no njihova je suština da budu javne i inkluzivne. Odvijaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk filma, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja, organizirano sa školom ili privatno. Ulaz na projekciju je slobodan uz preuzimanje ulaznice na blagajni kina.

 

Ova treća projekcija realizirana je u suradnji Kina Valli, pulske udruge Metamedij i Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, a uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Aktivnosti projekta „U istom filmu – korak dalje“, čiji je nositelj udruga Metamedij, sufinancirane su od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Uz Kino Valli i pulsku Školu za odgoj i obrazovanje, partneri su još Centri za odgoj i obrazovanje Čakovec i Krapinske toplice.

 

 

Provedba projekta vrijednosti 45.000,00 eura traje od 1. rujna 2022. do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

 

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

Tags:

RSS 2.0 | trackback