30/11 2022

Novomedijski kultivator | Predavanja Nika Mihaljevića u Gimnaziji Pula i Tehničkoj školi Pula

Novomedijski kultivator

Niko Mihaljević održao je u ponedjeljak, 21. studenog, u Tehničkoj školi Pula pokazno predavanje za učenike arhitektonskog smjera u sklopu projekta Novomedijski kultivator. Mihaljević je multimedijalni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija iz Zagreba, a učenicima je predstavio presjek svog rada, počevši od glavnih utjecaja na njegov rad i prvih koraka pa sve do danas.

 

 

U umjetničkoj praksi Mihaljević se fokusira na bilježenje, arhiviranje, reinterpretaciju i mitologizaciju svakidašnjih objekata i situacija te korištenje autobiografskih referenci i subjektivnih gesti unutar objektivnih sustava. Služi se različitim medijima, a posebno ga zanima konceptualna zvučna kompozicija, performans, tekst i knjige umjetnika te arheologija medija. Učenicima je približio proces nastanka niza svojih radova: od „Maskeron govori“, „Clear Tape Paris 2018“ realiziran tijekom umjetničke rezidencije u Francuskoj, „on Water Smoke the“, „Amplificirane olovke“, odnosno olovke s pojačalom koje su učenici mogli i isprobati, dizajnirani katalog Davida Maljkovića „S kolekcijom“ za MSU Rijeka, izvedbu „Need Your Love So Bad“ realiziranu tijekom umjetničke rezidencije u New Yorku, „Cool Sport Objects“ i mnoge druge radove. Karakteristika mnogih od njih je duhovitost, koja je zaintrigirala učenike te se oko niza njegovih djela, ali i umjetničkog pristupa, povela živahna rasprava.

 

 

Narednog dana pokazno predavanje je trebalo biti održano u Dnevnom boravku DC-a Rojc i za 4. razred učenika Gimnazije Pula, pod mentorstvom nastavnice Nine Šestanović, ali je zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta bilo odgođeno te je održano 29. studenog 2022. preko Google Meets platforme.

 

 

Niko Mihaljević diplomirao je na Werkplaats Typografie (Arnhem, NL) 2013. godine, dok je 2016. dobio nagradu za najboljeg mladog vizualnog umjetnika Radoslav Putar. Radi kao samostalni grafički dizajner te je docent na odjelu Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever.

 

Projekt Novomedijski kultivator financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Pula.

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback