04/12 2023

Novomedijski kultivator | Održan razgovor s umjetnicima Sarom Salamon i Hrvojem Spudićem

Novomedijski kultivator

U sklopu projekta Novomedijski kultivator, 30. studenog 2023. godine održan je razgovor s umjetnicima Sarom Salamon i Hrvojem Sudićem koji su organizirali udruga Metamedij i Gimnazija Pula. Razgovor je održan u galeriji Novo, a sudjelovalo je 22 učenica i učenika izborne nastave likovne kulture pod vodstvom nastavnice Nine Šestanović. Tijekom razgovora, umjetnički je dvojac dao uvod u umjetnost zvuka (engl. sound art), predstavivši neke od najznačajnijih autora i radova, uz primjere iz vlastite umjetničke prakse i djelovanja.

 

 

Sara Salamon djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi kao vizualna umjetnica, montažerka i oblikovateljica pokretnih slika. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij, a inspiraciju pronalazi u kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče. Poseban interes pronalazi u specifičnim lokacijama, kao i prostoru slike i zvuka. Hrvoje Spudić kroz svoj rad istražuje istražuje fenomene svjetla i zvuka, s posebnim naglaskom na tehnike i tehnologije analognog filma, fotografije i tiska. Istraživanja vrši kroz izradu sklopova, mašina i kontrapcija, kojima pokušava proširiti medije kojima se bavi.

 

 

Novomedijski kultivator projekt je koji školama nudi niz edukativnih i kreativnih aktivnosti kojima se nastoji povećati interes mladih za kulturu i novomedijsku umjetnost te potaknuti njihovo aktivno praćenje i djelovanje unutar kulturno-umjetničke scene Istarske županije. Cilj je skrenuti pažnju mlađih pripadnika zajednice, i neposredno čitave zajednice, na dobrobiti aktivnog uključenja u kreativne i umjetničke sadržaje te proširiti svijest o izazovima demokratizacije i prava na kulturu. Svrha programa je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno zanimanje, informiranje i uključivanje u umjetnost i kulturu te razvoj kreativnih vještina. Koncept se realizira raznovrsnim aktivnostima koje unaprijeđuju razumijevanje mladih za suvremenu umjetnost te ih motiviraju na aktivno uključenje u njezinu konzumaciju i, eventualno, stvaralaštvo.

Fotografija: Nastasja Miletić

 

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback