15/12 2015

Nove društvene igre nastale u Rojcu

Metamedia Lab, Metamedia Production, Novosti

Prvi hrvatski „Board Game Jam“ je od 11. – 13. prosinca u Dnevnom boravku DC Rojc okupio gotovo sve nacionalne game dizajnere koji su u sklopu trodnevne intenzivne radionice stvorili šest novih društvenih igri.

U sklopu Board Game Jam-a održana su dva javna predavanja: u petak 11. prosinca, Kristian Čurla, game dizajner, autor međunarodno uspješne društvene igre „Tides of Time“, održao je javno predavanje na temu „Osnove dizajna društvenih igara“, dok je u nedjelju 13. prosinca, Filip Neduk, također autor uspješne igre Goblins, Inc. održao predavanje na temu „Izdavanje društvenih igara“.

 

Unatrag nekih 15-tak godina u svijetu, a polako i kod nas, razvija se potpuno novi žanr društvenih igara koje ubacuju visoki sociološki i edukativni karakter u društvene igre. Elementi sreće u ovim igrama svedeni su na minimum, a svaki od igrača razvija svoju strategiju kojom pokušava pobijediti u igri. Pri tome, u igrama je ostao glavni element zbog kojih se igraju – druženje i zabava!

Na zadnjem danu radionice sudionici su prezentirali novonastale društvene igre, a stručni žiri, sačinjen od Kristiana Čurle, Gorana Brenčića i Matije Pilepića, odabrali su pobjedničku igru „Krvolov“ za koju su zaslužni Boris Fistrić, Ivan Kosak i Sven Nemet.

Na radionici je sudjelovalo 17 sudionika koji su se podijelili u šest timova, a svaki je tim do kraja radionice napravio i prezentirao svoju novu igru. Tema radionice je bila “Apokalipsa”, a sudionici su u dva dana morali osmisliti igru koja je osim teme bila limitirana i trajanjem od maksimalno 45 minuta. Uz pobjedničku igri Krvolov igrači pokušavaju pobjeći sa Zemlje zbog predstojeće apokalipse izazvane krvnim virusom. Nordijska mitologija bila je tema dviju igara. U prvoj autora Filipa Neduka su se igrači uoči neminovne apokalipse “Ragnarok” sukobljavali na bojnom polju kako bi sa što više slave otišli u Valhallu, dok su u igri A.S.G.A.R.D. autora Roberta Radolovića i Zvonimira Baraća igrači tražili rune kako bi izbjegli uništenje koje dolazi sa sjevera. Slavonski kvartet Miljenko Švarcmajer, Sonja Vrtarić, Igor Bobić i Dario Kuzminski, autori kartaške igre „Velos“ su na pulskom Board Game Jamu osmislili specifičnu igru u kojoj je na zemlji do apokalipse došlo zbog prevelikog broja leptira na nebu, dok je splitsko-zagrebački tim u sastavu Mario Primorac, Josip Dvornik i Zoran Rajković napravio igru u kojoj su igrači morali spasiti otok od opasnog vulkana. Pulsko-zagrebački tim u sastavu Rene Depetre, Luka Ćalović, Hrvoje Kordić i Ivan Ferenčak napravio vrlo intrigantnu igru u kojoj igrači preuzimaju uloge malih jahača apokalipse koji dolaze na Zemlju uništiti Božić.

Prvi hrvatski Board Game Jam organizirala je udruga Metamedij u suradnji s udrugom Zaigrana koza i Adriatic Animationom s ciljem povezivanja udruga za promicanje društvenih i edukativnih aspekata misaonih društvenih igara i njihovu popularizaciju kroz suradnju i stvaranje konkretnih proizvoda.

Donatori: Hrvatski audiovizualni centar, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Pula, Istarska Županija. Sponzori: Papirnica Pajo, www.philibertnet.com

Tags: , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback