25/07 2016

Natječaj za izradu autorskih GIF animacija

Media Mediterranea, Natječaji

U okviru ovogodišnjeg Media Mediterranea 18 festivala, u suradnji s dizajnerom Dariom Devićem organiziramo natječaj „Prije/Poslije“ za izradu autorske GIF animacije. Od zainteresiranih se očekuju umjetnička djela koja kroz medij kratke internetske animacije tematiziraju aktualne promjene u društvu, umjetnosti, kulturi, čovječanstvu ili pak pojedincu. Na Internet stranici Prije/Poslije“ nalazi se detaljan raspis natječaja, domaći i inozemni primjeri za inspiraciju, te upute za izradu vlastitih umjetničkih gifova.

Odabrani radovi bit će izloženi na festivalu Media Mediterranea, u Titovom parku u Puli, 19. i 20. kolovoza 2016.

gif natjecaj

Ovogodišnji Media Mediterranea festival tematizira mitsko doba „post-svega“ u kojem se trenutno nalazimo i snalazimo. No svako ‘poslije’ ima i svoje ‘prije’, svaka grana stvaralaštva, kulture i etike u konstantnoj je evoluciji, svaki je ‘post-’ tek nešto prema čemu se krećemo, nedostižno i promjenjivo (što je razvidno i u sve većoj popularizaciji prefiksa ‘trans-’ u akademskoj raspravi). To je kretanje tema ovogodišnjeg natječaja za prijavu autorskih radova. U najširem smislu: što je bilo prije, a što će biti poslije? Na osobnoj, mikrolokalnoj, lokalnoj, globalnoj ili pak potpuno apstraktnoj razini pokušajte kroz medij GIF animacije prikazati odnos nečeg prošlog i nečeg budućeg.

Osim što je svojom pokretnošću podatan za ilustraciju svakojakih promjena, GIF format oslanja se i na drugi ‘post’ kojim se ovogodišnji festival bavi: internetski post. Masivnom popularizacijom društvenih mreža postovi su postali de facto građevna jedinica novog Interneta. Prema Richardu Dawkinsu, svaka ideja (pa tako i svaki internetski post) ima sebičnu želju da se na najbrži mogući način proširi na najveći mogući broj ljudi. To obilježje ideje — memetičnost — značajno će izmijeniti način na koji promatramo umjetnički proizvod u digitalnoj eri: ako i smiješak Mona Lise i selfie Kim Kardashian promatramo kao memove (što oboje jesu), ovo potonje je lakše promatrati i kao umjetničko djelo, neovisno o tome je li djelo ‘dobre’ ili ‘visoke’ umjetnosti. Time se opseg pojma umjetnost redefinira, te zahvaća sve ‘niže’, masovnije grane, poput GIF animacija.

Na natječaj su dobrodošli gifovi svih vrsta: od stop-motion animacije, preko isječaka ekstrahiranih iz video snimaka, fotografskih kolaža, ručne animacije, pa do animiranog teksta ili pak radova izrađenih uspomoć internetskih servisa. Trajanje i dimenzije animacije u potpunosti su slobodni, a jedina su tehnička ograničenja .GIF format i beskonačni loop. Žiri (Dario Dević, Anselmo Tumpić i Marko Kalčić) će cijeniti kvalitetnu tehničku izvedbu, no ključni je kriterij uspješnost u izazivanju emocije ili nadahnuća kroz medij koji se inače često smatra prizemnim i djetinjim.

Zainteresirani mogu prijaviti svoje radove putem on-line obrasca ili mailom na adresu mm18festival@gmail.com do 16. kolovoza 2016.

RSS 2.0 | trackback