26/05 2015

NAJAVLJENA KONFERENCIJA “NOVI MEDIJI – NOVE PRILIKE” (MMC Rovinj, 12. lipnja)

MI+ platforma, Novosti

– Cjelodnevna konferencija o mogućnostima razvoja novomedijske kulture u Istri “Novi mediji – nove prilike” bit će održana 12. lipnja od 9 do 18 sati u Multimedijalnom centru Rovinj. Konferencija je organizirana u sklopu trogodišnjeg projekta MP3 – otvorene platforme za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri kojeg provode pulske udruge Metamedij i Sonitus, Faro 11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI te umjetnička organizacija Apoteka iz Vodnjana“, kazao je Marino Jurcan iz udruge Metamedij na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u rovinjskom MMC-u.

Screen Shot 2015-05-26 at 15.16.18

On je dodao da će sadržaj konferencije biti usmjeren na perspektive i mogućnosti razvoja nove kulturne infrastrukture u Istri s fokusom na osnivanje centra za nove medije, a bit će podijeljena u dva dijela.

– U jutarnjoj sesiji konferencije, bit će govora o novim mogućnostima financiranja u kulturi kroz europske fondove, značaju javno-civilnog partnerstva u razvoju nove infrastrukture u kulturi, značaju obrazovanja za nove medije, a bit će predstavljeni i rezultati istraživanja MP3 platforme. Program konferencije će otvoriti Anastazija Magaš Mesić i Mladen Špehar iz Ministarstva kulture koji će govoriti o mogućnostima financiranja kulturnih projekata sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda te kroz program Kreativna Europa. O mogućnostima financiranja kroz EU fondove i projekte Zaklade Kultura nova govorit će upraviteljica Dea Vidović. Izlaganje će biti fokusirano na četiri projekta Zaklade koji se planiraju provoditi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, a koji će biti financirani kroz Europski socijalni fond. Tri su projekta iz područja obrazovanja u kulturi, jedan uključuje neformalne obrazovne programe organizacija civilnog društva za javnost, a drugi je vezan za podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva u kulturnom menadžmentu. Kroz treći projekt u partnerstvu s civilnim društvom razvijati će se interdisciplinarni obrazovni program suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi“, kazao je Jurcan.

U dijelu konferencije posvećenom značaju javno-civilnog partnerstva u razvoju nove infrastrukture u kulturi bit će predstavljen Zavod KSEVT iz Vitanja u Sloveniji. Izgradnja ovog Kulturnog centra za europske svemirske tehnologije 2010., sufinancirana je iz EU fondova te ima zanimljiv oblik upravljanja. Više o centru, njegovu nastanku i upravljanju reći će njegov direktor Miha Turšič i Dragan Živadinov, predstavnik za umjetnost u Savjetu KSEVTa. U sklopu konferencije će kao primjer dobre prakse javno-civilnog partnerstva biti predstavljen i Institut za nestabilne medije – V2 iz Rotterdama. Boris Debackere, lab manager u Institutu V2, pojasnit će način upravljanja ovim interdisciplinarnim centrom za umjetnost i medijske tehnologije koji se bavi istraživanjem umjetnosti, tehnologije i društva Društveni centar Rojc iz Pule, kao primjer javno-civilnog partnerstva u Hrvatskoj, predstavit će predsjednica Saveza udruga Rojca, Irena Burba. Izlaganje će biti usmjereno ka participativnom modelu upravljanja zgradom, odnosno procesu koji se već godinama razvija i u koji su uključene udruge i Grad Pula.

Nakon dijela o javno-civilnim partnerstvima, uslijed će predstavljanje rezultata istraživanja MP3 platforme tijekom kojeg su analizirane potrebe aktera izvaninstitucionalne kulturne scene u području novih medija i tehnologija za osnivanjem centra za nove medije o čemu je na konferenciji za novinare govorila Ivana Čehić Rabljenović iz udruge Faro 11.

– Provedeni su polu-strukturirani intervjui s akterima lokalne i regionalne samouprave kako bi razotkrili njihove potrebe, mogućnosti i interese za vrstom partnerskog odnosa u osnivanju, upravljanju, sufinanciranju kulturne infrastrukture u domeni novih medija i tehnologija. Izlaganje će voditi koordinator projekta, Marino Jurcan, kazala je Čehić Rabljenović.

Screen Shot 2015-05-21 at 11.41.13

Značaj i uloga obrazovanja u razvoju novih medija, tema je predavanja dr. sc. Ivice Mitrovića, docenta s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, a o njegovom je angažmanu na konferenciji govorio je njegov bivši student Matija Debeljuh iz vodnjanske Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost.

– Mitrović predaje sadržaje vezane uz dizajn interakcija i dizajn u interaktivnim medijima. Doktorirao je na Sveučilištu u Splitu, te se usavršavao na nekoliko međunarodnih institucija. Kao gost predavač ili voditelj radionica pozivan je od strane uglednih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je voditelj, mentor ili komentor brojnih izloženih i nagrađenih studentskih radova na domaćim i međunarodnim žiriranim izložbama dizajna, kazao je Debeljuh.

Marino Jurcan je opisao i popodnevnu sesiju konferencije koja će biti radioničkog tipa.

– Kroz grupni rad nastojat će se kreirati smjernice za daljnji razvoj centra za nove medije. Grupe će biti sastavljene od predstavnika udruga, umjetnika te predstavnika poslovnog i javnog sektora. Kroz interaktivni timski rad bit će izrađeni prijedlozi na dvije teme: potencijalna lokacija i upravljanje infrastrukturom te sadržaj budućeg Centra za nove medije Istre, naglasio je Jurcan.

U sklopu popratnog kulturno-umjetničkog programa bit će prezentirani recentni radovi novomedijskih umjetnika u domeni interaktivnih multimedijalnih instalacija, 3d mappinga, videa, audio instalacija i performansa o čemu je pričao Marko Bolković iz udruge Sonitus koja između ostalog organizira festival Visualia.

– Time želimo ukazati na kvalitetu i relevantnost lokalnih umjetnika, od kojih velik dio ima već etabliranu međunarodnu prepoznatljivost. U Galeriji Sv. Toma u 19 i 30 sati bit ć otvorena izložba „Improvisation – first act, interactive videoinstallation 2015“ Martìna Romera, a na zgradi rovinjskog MMC-a u 21 sat će biti projiciran video mapping i VJ-ing u organizaciji udruga Sonitus i Metamedij dok će unutar MMC-a posjetitelji moći pogledati 3D simulaciju rudnika koju je izradio Labin Art Express, kazao je Bolković.

MP3 platforma se okupila iz potrebe zagovaranja kvalitetnijih infrastrukturnih i tehničko-tehnoloških uvjeta za produkcijske i rezidencijalne programe u Istarskoj županiji te potrebe zagovaranja provedbe Istarske kulturne strategije u području izvaninstitucionalne kulturne scene. Kao glavni fokus platforme izdvojeno je osnivanje Centra za nove medije u Istarskoj županiji, koji bi služio za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri.

Tekst B. VINCEK

Foto S. ČERLENICA

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback