08/08 2019

Najavljen festival Media Mediterranea 21

Media Mediterranea, MI+ platforma, Novosti

 

Festival Media Mediterranea 21 koji se ove godine održava od 14. do 17. kolovoza predstavljen je na konferenciji za novinare u četvrtak, 8. kolovoza, u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli. Prisutnima se prvo obratio Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij koja organizira festival.

– Jedna od specifičnosti festivala Media Mediterranea koji se ove godine održava po 21. put je suradnja s različitim partnerima kao što je Srpski kulturni centar, a ove godine prvi put surađujemo i sa Zajednicom tehničke kulture što je i logično jer u njegovom programu kombiniramo umjetnost, nove medije i tehnologije. Ove smo godine i u dvorištu Muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca pa se zahvaljujemo i Arheološkom muzeju Istre na gostoprimstvu. Media Mediterranea je jedan od rijetkih festivala koji daje priliku mladim autorima – zadnje tri godine i kroz natječaj Zlatna lubenica – te omogućuje produkciju njihovih radova. Naš festival ima skromni budžet, ali s velikim entuzijazmom i trudom smo uspjeli dogurati i do 21. obljetnice. Inače, festivalski budžet je 50 tisuća kuna što je možda prije 20 godina izgledalo puno, no to sada zahtjeva jedan dodatan napor i dodatna umrežavanja, snalaženja i volonterski rad te potporu svih koji nas financiraju, a to su: Zaklada kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.

– Festival se održava na više lokacija u gradu, a dio njih već je poznat javnosti. Bit ćemo ponovo u Titovm parku gdje smo i ranijih godina imali program za djecu te u galerijskom prostoru SKUC-a gdje se održava izložba Zlatna lubenica 3.0. Nove lokacije su za nas ove godine dvorište Svetih srca gdje se festival 14. kolovoza i otvara s revijom animiranih filmova naziva Vizualna poetika i Zajednica tehničke kulture, kazao je Marino Jurcan i predstavio ostale govornike na konferenciji: Marka Vojnića Gina, člana žirija Zlatne lubenice, Marijetu Bradić, koordinatoricu participativnih umjetničkih programa i Ivanu-Natašu Turković, programsku koordinatoricu.

– Ove godine imao jedan novi program, a to je revija animiranih filmova naziva Vizualna poetika. Željeli smo predstaviti lokalnu, ali i regionalnu produkciju te da se osvrnemo ne samo na klasični animirani film već i na šire područje u kojem animatori rade – to su špice za filmove, namjenski filmovi i reklame. Od domaćih autora predstavit ćemo Manuela Šumberca, Vibora Juhasa, Sašu Đuračića poznatijeg kao Sale Undertoon, a bit će nam gošće i Lea Vidaković i Petra Zlonoga. Iz šire regije ćemo predstaviti jedan animirani film studenata banjalučke Akademije umjetnosti te dokumentarno animirani serijal Radiovizija u produkciji RTS-a i Platforme. U goste nam stoga dolazi i Jelena Milunović, jedna od autorica koja je sudjelovala u tom projektu, kazala je Turković i dodala da se program nastavlja u SKUC-u, 15 kolovoza s izložbom Zlatna lubenica 3.0 te je dala riječ Marku Vojniću Ginu.

– Ovo je treća godina da se održava Zlatna lubenica. Radi se o natječaju za mlade umjetnike, a o najboljim radovima odlučivao je žiri kojeg osim mene čine i Oleg Šuran, dizajner i predavač na splitskoj Akademiji i Olga Majcen Linn, zagrebačka kustosica i voditeljica galerije VN. Zanimljivo je biti u žiriju budući da se mora ozbiljno shvatiti ta uloga arbitra nekog likovnog djela. Mislim da je Zlatna lubenica dobar trampolin za umjetnike jer mogu prikazati svoj rad unutar grupne izložbe. Pristigli radovi su „užasno“ zanimljivi, a mislim i da je zanimljiv bio i odabir žirija jer smo svi različiti. Šuran je bliži dizajnu, Majcen Linn novim medijima, a ja imam klasičniji pristup umjetnosti pa se moramo zajedno dogovoriti što prikazati na izložbi. Zlatna lubenica je svake godine zanimljiva jer obuhvaća jako širok spektar likovnog metiera, medija, karaktera i tome slično. Ove godine smo odabrali sljedeće autore: Mia Miletić, Valentina Butumović, Gloria Arapović, Lucija Granić, Ivona Habijanec, Helena Rubčić, Barbara Radelja (Barbara Raad), Alejandra Robles, Petar Katavić i Vina Ćurčija, a pobjednika ćemo predstaviti na otvorenju izložbe. Jednako tako bilo je zanimljivo žiriranje i druge, B kategorije, za produkciju rada, a sve ćete to vidjeti na samom festivalu, kazao je Vojnić Gin.

Marijeta Bradić je govorila o temi festivala te programima koji se tiču participativnih umjetničkih projekata – natječaja GIF animacija i memova „Komunikacijski šum“, Summer session rezidencijalnog programa te radionice spekulativnog dizajna „Telling the time“.

– S temom „Hibridni jezici“ htjeli smo označiti neprestane promjene u ljudskoj komunikaciji pod utjecajem digitalnih tehnologija i novih medija. Ovom temom nastojimo kritički promišljati o tome kako se društvo mijenja u ovoj tehnološki oblikovanoj svakodnevici i samim time dati prostora mladim neafirmiranim novo-medijskim umjetnicima da temu interpretiraju na svoj način. Jedan od brojnih festivalskih sadržaja koji se na temu izravno nadovezuje je izložba GIF animacija i memova pristiglih na otvoreni natječaj pod nazivom „Komunikacijski šum“. Natječaj je bio namijenjen svim dobnim skupinama, a cilj je bio prikazati problem šuma u on-line komunikaciji. Radovi će se moći pogledati u subotu, 17. kolovoza na Glavinićevom usponu od 20.30 sati, kazala je Bradić.

Ona je dodala da će uz navedenu izložbu, na istoj lokaciji biti održana i prezentacija radova izrađenih na radionici spekulativnog dizajna „Telling the time“ koja će se odvijati od 12. do 17. kolovoza na temu promišljanja o jezicima vremena. Radionicu će voditi spekulativni dizajner iz Londona Ted Hunt. Na radionici će također sudjelovati i renomirani domaći umjetnik Hrvoje Hiršl koji će 14. kolovoza održati gostujuće predavanje otvoreno za javnost na temu eksponencijalnog skraćivanja vremena i prostora.

– U subotu će se moći pogledati i interaktivna instalacija ukrajinske umjetnice Sophije Bulgakove “YOU ARE THE SOURCE PROJECTION AND REFLECTION” koja je nastala na njenoj ljetnoj umjetničkoj rezidenciji Summer Sessions u Puli. Instalacija će biti izložena u prostoru Zajednice tehničke kulture, također na Glavinićevom usponu. Što se programa Zlatne lubenice tiče treba dodati i da će osim radova finalista natječaja biti izloženi i radovi renomiranih umjetnika Teda Hunta, Hrvoja Hiršla i Luisa Rodil-Fernandeza, kazala je Bradić.

Ivana-Nataša Turković je govorila o programima koji će se održavati u Titovom parku, a to su radionice za djecu kojeg će voditi Sekcija djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre naziva „Jezik u digitalnog doba“, Piknik soundtrack koji uključuje nastupe WunschBaum Projecta kojeg čine Anamarija i Branko Škara, Morskog (DJ Marina) te hrane i pića Solidarne ekološke kuhinje Tee Bevandić i Andreje Buić. U parku će biti postavljena i instalacija „Visualia Tree“ udruge Sonitus u sklopu projekta programskog umrežavanja i promocije članica zagovaračke platforme MI+  o čemu je na kraju konferencije govorio Jurcan.

– Od ove godine pokrenuli smo i jedan zajednički promotivni projekt koji se zove PRO+MOTION – programi u pokretu i koji osim festivala Media Mediterranea uključuje i festivale Grisia Youth iz Rovinja, Arterija iz Novigrada, Bijenale industrijske umjetnosti iz Labina te Visualia iz Pule. U projektu sudjeluju organizatori tih festivala, a financira ga Zaklada Kultura nova. Cilj nam je bio da zajedničkom promocijom populariziramo nove umjetničke prakse kod šireg kruga ljudi. Prvi od njih, Grisia Youth kojeg organizira Faro 11 održava se u nedjelju, 11. kolovoza u Rovinju pa vas ovim putem pozivam da ga posjetite i podržite mlade umjetnike i festivale koji ih predstavljaju, poručio je Jurcan.

Milan Rašula, predsjednik Srpskog kulturnog centra u Istri je kazao da mu je izuzetno drago što je ovo već treća godina da surađuju s festivalom Media Mediterranea i što mogu ugostiti jedan dio njegovog sadržajno bogatog programa.

– Veseli nas što smo i kao prostor i kao poslanici u kulturi prepoznati od strane raznih udruga civilnog društva koje imaju suvremeniji iskorak u planiranju i realizaciji kulturnih sadržaja te ostajemo otvoreni i za buduće slične suradnje, kazao je Rašula.

Programska knjižica festivala Media Mediterranea 21

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback