05/11 2014

Završna predavanja i javna diskusija “Medijskog kultivatora” udruge Metamedij

Metamedia set, Novomedijski kultivator, Novosti

Vizualnoj kulturi i kazališnoj kritici posvećen je posljednji ciklus predavanja novinarske radionice “Medijski kultivator” udruge Metamedij koji će biti održan 7. studenog od 17 do 20 i 30 sati u MMC-u Luka. Prvo predavanje “Vizualna umjetnost i kulturna kritika u medijima” vodit će kustosica, likovna kritičarka i umjetnica Iva Körbler. Potom će od 18 i 45 sati, kazališni kritičar, urednik i novinar Igor Ružić govoriti o kazališnoj kritici.

Predavanje o vizualnoj kulutri i kulturnoj kritici, bavit će se modelima i kriterijima recentne prezentacije vizualnih umjetnosti u medijima. Naglasak će biti na djelima likovne umjetnosti, dizajna i arhitekture, od teorijsko-stilsko-trendovskih tendencija u užem stručnom smislu do fenomenoloških i socioloških razina interpretacije tekstova, izvješća i recenzija.

Igor Ružić će održati predavanje o kazališnoj kritici u medijima koja se, kao i gotovo svaki drugi pokušaj ozbiljnog tematiziranja takozvane kulture i umjetnosti u medijima, nalazi u poziciji da pregovara o svome kraju. “Između ‘fenomenologije’ koja se svodi na skandalozni who-is-who, ili u prijevodu ‘tko (će) kome’ s jedne, i subjektivnog dojma upućenog i zainteresiranog profesionalca s druge strane, kazališna kritika ostaje mahom neželjen žanr, nepotreban čak i nacionalnoj, a javnoj televiziji” zaključio je Ružić.

U sklopu završnice “Medijskog kultivatora” u subotu 8. studenog s početkom u 11 sati u galeriji Cvajner će biti održana javna diskusija na temu “Budućnost novinarstva u kulturi”. Na diskusiji koju će moderirati urednik i novinar portala Kulturistra Boris Vincek, govorit će mentori ovogodišnjeg “Medijskog kultivatora” Iva Körbler, Igor Ružić, Davor Mandić i gosti. Fokus diskusije bit će usmjeren na trenutno stanje kulture u medijima (od tiskanih do elektronskih), njeno istiskanje pred lavinom žutila i senzacionalizma, sve češćoj praksi kopiranja PR tekstova nauštrb pravom novinarstvu, nezavisnim medijima i financijskoj podršci Ministarstva kulture, odnosu medija prema mladima koji studiraju novinarstvo ili se njime žele baviti te o ostalim gorućim temama koje se dotiču novinarstva u kulturi i njegvoj budućnosti. Ovom prilikom pozivamo sve lokalne aktere u kulturi i novinare koje se njome bave da nam se pridruže na diskusiji kako bi iznijeli svoje stavove i podijelili vlastita iskustva u ovom važnom i nažalost sve više marginaliziranom segmentu novinarstva.

 

10593152_4805387629271_2893188082919653848_n

 

Foto

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback