18/08 2018

Festival Media Mediterranea 20 Nastavlja s programom u Titovom Parku

Media Mediterranea, Novosti

Nostalgija i budućnost

Jubilarni 20. Media Mediterranea festival nastavio je sa slavljeničkim programom u petak, 17. kolovoza u Titovom parku nostalgičnim pogledom na prošla izdanja i istovremenim radom na njegovoj budućnosti kroz dječje radionice.
Punih 20 godina, festival koji je započeo kao okupljanje entuzijasta elektronske glazbe, iz izdanja u izdanje pretvarao se u platformu koja je pratila, a često i nagoviještala pozitivne razvojne potencijale i akcije udruga civilnog društva specifično u polju suvremenih umjetničkih praksi, umrežavnja i njihove aktivne participacije u stvaranju kulturnih politika. Mladi ljudi čiji je primarni cilj bio kvalitetna zabava u vlastitoj organizaciji, odrasli su i obrazovali sebe i druge kroz cijeli niz edukativnih, umjetničkih i zagovaračkih aktivnosti koje su se prelile iz samog okvira festivala i dobile svoje nove pritoke u zasebnim projektima krovne udruge Metamedij.

Shvaćanje važnosti kontinuiteta produkcije i konstantnog propitkivanja učinjenog sa željom da se dogodine učini nešto više i bolje, učenje iz posljedica loših odluka i nošenje s entuzijazmom potaknutim pozitivnim rezultatima, prihvaćanje vlastitih ograničenja i njihovo premošćivanje angažmanom stručnjaka u aktualnim i važnim pitanjima s kojima se Media Mediterranea željela suočiti bili su prvenstveno na leđima predsjednika udruge Metamedij, Marina Jurcana koji je u projektnim timovima koji su dva desetljeća radila na obliku i sadržaju festivala bio i ostao jedina matematička konstanta. Na njega je stoga pala zadaća da na ovom rođendanskom okupljanju počasti prošle i sadašnje suradnike s kriškom slavljeničke torte, pokojom fotografijom iz bogate festivalske arhive i opuštenom čakulom o minulim vremenima i budućim izazovima.

U toj gotovo intimnoj atmosferi začinjenoj zvukovima Piknik soundtracka na kojem su nastupali WunschBaum Project, DJ Marino, DJ M. Funkovich i DJ Cube odvijale us se i radionice za djecu „Doživljaj izmišljenosti“ sekcije Djeca i Arhitektura Društva arhitekata Istre, „FabLabbing – radionica 2D digitalizacije i 3D ispisa“ FabLaba te „Radionica izrade robota“ Lovra Dujnića. Znatiželjnici su mogli dobiti uvid u sve faze razvoja festivala zahvaljujući projekciji foto i vido materijala prikupljenog od 1998. do danas, a u parku su projicirani i najbolji GIF-ovi pristigli na natječaj „Digitalni otpad“. U sklopu festivala je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre izložen rad umjetnice Ariane Trümper „Heute wird Morgen Gestern sein – Today will be tomorrow’s yesterday (Pula version)“, rezultat njene pulske Summer Sessions rezidencije, a u Galeriji SKUC je do 23. kolovoza otvorena izložba finalista nagrade za suvremenu umjetnost „Zlatna lubenica 2.0“.

  

Autor fotografija: Andrej Folo

Festival Media Mediterranea 20 nastavlja s programom u subotu, 18. kolovoza u Titovom parku:

10:00 – 22:00 Ariane Trümper – Today will be tomorrow’s yesterday (MSUI)

19:00 – 21:00 Solidarna eko kuhinja (SEK)
19:00 – 22:00 Morski + gosti
22:00 – 01:00 BukaNoise Collective Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop – Dub Set) + VJ’s

Dječje radionice
18:00 – 21:00 FabLabbing – FabLab Hrvatska
18:00 – 21:00 Radionica izrade robota – Lovro Dujnić

Heute wird Morgen Gestern sein – Today will be tomorrow’s yesterday (Pula version) by Ariane Trümper
U sklopu Summer Sessions rezidencije, mlada umjetnica Ariane Trümper predstavit će svoj rad u Muzeju suvremene umjetnosti
u Istri. U ovoj scenografskoj zvučnoj i videoinstalaciji promijeniti vrijeme čini se mogućim. Vrijeme će naizgled teći unatrag, onesposobljavajući pravila prostora i vremena. Slike će biti preusmjerene putem medija,izmjenjujući njihove istine, a percepcije će biti izazvane. Interaktivni događaj koji poziva gledatelja da istraži nemoguću želju te destruktivni ili konstruktivni potencijal događaja. Summer Sessions je mreža za razvoj talenata ostvarena u suradnji s V2_ Institutom za nestabilne medije iz Rotterdama, a realiziran unutar MI plus platforme koju čine Udruga Metamedij,L.A.E.XXI, Faro11 i Sonitus.

FabLabbing – FabLab Hrvatska
Dob sudionika: Radionica je namijenjena školarcima (od 7 godina na dalje), no mogu se priključiti i mlađi ako će im roditelji pomagati. Prijave za ovu radionicu nisu potrebne.
Radionica je namijenjena upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru. FabLab je neprofitna udruga građana osnovana 2013. s ciljem upoznavanja s novim tehnologijama digitalne proizvodnje, koje koriste za uključivanje prvenstveno mladih i unapređenje njihovih STE[A]M vještina.

Radionica izrade robota – Lovro Dujnić
Dob sudionika: od 6 do 14 godina
Jedan motorić i nešto markera tvori malog robota koji se giba po papiru i ostavlja raznobojne tragove. Na radionici će sudionici naučiti osnove elektrotehnike i mehanike uz dobru zabavu. Lovro Dujnić radi u Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vranića kao suradnik u nastavi. U slobodno vrijeme bavi se elektrotehnikom, mehanikom, robotikom, astronomijom, fotografijom i općenito izradom, popravcima i restauracijom stvari iz svih domena pa i više. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima iz inovacija te je dobitnik prestižnih priznanja i medalja iz raznih država svijeta.

SEK – solidarna ekološka kuhinja: Tea Bevandić i Andreja Buić
Nastala kao prirodni nastavak SEG grupe i SET tržnice. Dvojac u kuhinji, Tea Bevandić i Andreja Buić, dvije su zaljubljenice u kuhinju i sve oko nje. U pripremi hrane koriste isključivo sezonske, lokalne i ekološki uzgojene namirnice spajajući tradiciju s modernim gastro trendovima. Svoju hranu vole predstavljati same i uvijek su spremne za akciju, pa ukoliko želite tradicionalnu istarsku panadu, šalšu od pomidora ili pak paštu s rogačem, marmeladu od krastavaca, možda puding od lubenice… recite im to. Dvije duše, dva srca spremaju vam hranu s licem.

Morski/DJ Marino
Morski je pseudonim Marina Jurcana (Dj Marino) koji je nakon bubnjarske karijere i svirke po raznim alter/garage rock bendovima u 80-ima i 90-ima, bubnjarske palice zamijenio gramofonskim pločama i rock klubove psy trance party početkom 90-ih. Rezident DJ u legendarnom Fort Bourguignonu krajem 90-ih. Tijekom 2000. više se bavi vlastitom produkcijom i sve rijeđe nastupa na party-jima. Za ovu priliku pušta free style electro, od ambienta do deep dub-a.

BukaNoise Collective Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop – Dub set)
Udruga i istoimeni kolektiv – BukaNoise djeluje na području suvremene umjetnosti, točnije likovne umjetnosti, izvedbene umjetnosti i suvremenog plesa, filmom i videom te autorskom glazbom i dj kulturom. Za glazbeni dio brinu se Matko Banković i Marko Vojnić i to na više polja. Imenom BukaNoise Collective Matko i Marko nastupaju od 2016. iako im počeci sežu još na prvim Media Mediterrane festivalima. Kroz back to back dj-ing i vj-ing miješaju više glazbenih stilova, prvenstveno baziranih na zvuk ranih 2000- ih i etiketa poput Ninja Tune, Warp Records, !K7 i drugih. Foreigners Everywhere je AV dub projekt Marka (audio) i Matka (video) nastao 2016. F.E. se sa vremenom širi i surađuje s drugim umjetnicima poput Too Faar, Prancing D, Ivana Vojnić Vratarić i drugih. Upravo rade na materijalu “Il tuo paese non esiste” koji bi trebao izaći 2019.

Tags: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback