05/03 2024

Besplatna javna senzorna projekcija „Nikica: Kako je sve počelo“ u Kinu Valli

U istom filmu – korak dalje

U sklopu projekta “U istom filmu – korak do kulture” u petak, 1. ožujka u 10 sati, u Kinu Valli je održana besplatna javna senzorna projekcija francuskog animiranog filma „Nikica: Kako je sve počelo“ u režiji Amandine Fredon, Benjamina Massoubrea.

 

 

 

Nikica je dječak koji kroz idealizirano povećalo autora proživljava tipične dječje avanture u Francuskoj 1950-ih godina – od školskih igara i tučnjava, do šala i druženja u ljetnom kampu. Djetinjstvo je danas dosta drukčije, no iskustva su i dalje slična, pa se mlađe generacije lako identificiraju s Nikicom i situacijama u koje dolazi. Ilustracije su predivno oživljene u filmu, a odobrio ih je sam Sempé prije nego što je preminuo. Iako su rađene kompjuterski, ne crtanjem na papir, već tablet, djeluju kao da su izrađene tušem i vodenim bojama na papiru.

 

Senzorne projekcije se održavaju u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no njihova je suština da budu javne i inkluzivne. Odvijaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk filma, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja, organizirano sa školom ili privatno. Projekcija je besplatna, uz preuzimanje ulaznica na blagajni kina. Realizira se u suradnji pulske udruge Metamedij, Kina Valli i Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, te uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

 

Izvorni naziv: Le petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux?
Zemlja i godina proizvodnje: Francuska, Luksemburg 2022.

Trajanje filma: 82′
Žanr: animirani, komedija, obiteljski
Režija: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre
Scenarij: Michel Fessler, Anne Goscinny, Benjamin
Massoubre

Hrvatski glasovi: Noa Zelenko, Vinko Štefanac, Goran Vrbanić Darin Pavišić, Ruben Carović, Azra Vrbanić, Kristina Gami, Tihana Fraculj, Nikica Viličić

Ulaz je besplatan.

RSS 2.0 | trackback