14/12 2023

Besplatna javna senzorna projekcija „Koya i nestašni predmeti“ u Kinu Valli

Novosti, U istom filmu – korak dalje

U sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje” u petak (15. prosinca) u 11:00 sati u Kinu Valli bit će održana besplatna javna senzorna projekcija kratkih animiranih filmova o Koyii autora Kolje Sakside.

 

 

Koyaa je lutak koji stanuje visoko iznad oblaka, na brdovitoj litici. Inače mirne dane remete mu razigrani svakodnevni predmeti koji neočekivano ožive. Da bi zadržao uzde u svojim rukama, Koyaa svaki put iznova mora na kreativan način riješiti probleme koje izazovu nestašni predmeti.

 

Kratki animirani filmovi Koyaa pripovijedaju o neobičnim zapletima u kojima se glavni junak Koyaa nalazi dok se suočava sa svakodnevnim predmetima koji oživljavaju. Takva percepcija predmeta bliska je dječjem razumijevanju okoline kroz igru i maštu. Glavni lik nastale situacije rješava optimizmom i dobrom voljom, čime nadmašuje uobičajeno shvaćanje problema. Pomoću originalnih ideja svaki put nanovo pronalazi pravo rješenje. Filmovi potiču na razmišljanje, šireći svijest o vrijednosti traženja kreativnih rješenja, ne samo u fantastičnim pričama, nego i u suočavanju sa svakodnevnim situacijama.

 

 Senzorne projekcije se održavaju u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no njihova je suština da budu javne i inkluzivne. Odvijaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk filma, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja, organizirano sa školom ili privatno. Projekcija je besplatna, uz preuzimanje ulaznica na blagajni kina. Realizira se u suradnji pulske udruge Metamedij, Kina Valli i Škole za odgoj i obrazovanje – Pula, te uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Aktivnosti projekta „U istom filmu – korak dalje“, čiji je nositelj udruga Metamedij, sufinancirane su od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Uz navedene, partneri su još Centri za odgoj i obrazovanje Čakovec i Krapinske toplice.

Provedba projekta čija je vrijednost 45.000,00 eura, počela je prvog dana rujna, a trajat će do 30. prosinca 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

Trajanje filma: 60′
Žanr: animirani
Režija: Kolja Saksida
Scenarij: Marko Bratuš, Jure Karas, Kolja Saksida

Ulaz je besplatan.

RSS 2.0 | trackback