28/08 2017

Paula Šobat – dobitnica nagrade Zlatna lubenica

Media Mediterranea

Po odabiru stručnog žirija, u sastavu Oleg Šuran, Sunčica Ostoić i Marko Vojnić Gin, pobjednica natječaja “Zlatna lubenica” je Paula Šobat s radom “Post Postcard”.

Natječaj “Zlatna lubenica”, raspisan u okviru festivala Media Mediterranea 19, bio je namijenjen mladim umjetnicima i umjetničkim kolektivima iz Hrvatske koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama. Na natječaj je pristiglo 25 radova nastalih nakon siječnja 2015. i/ili onih koji još nisu producirani a odgovaraju temi “Digitalna romantika”.
Autor natječaja bio je Hrvoje Hiršl.

Pobjednički rad “Post postcard” preispituje i poigrava se svrhom i simbolikom razglednice kao svojevrsnog podsjetnika na trenutak. Prikazom figurativne rute na Google Street Viewu koju razglednica prolazi od lokacije koju reprezentira na svojoj poleđini do lokacije svojeg primatelja, povezuju se i sukobljavaju manualno vs digitalno, monotono vs uzbudljivo, promišljenost estetike vs low-fi nereprezentativnost… Također se zadire u temu privatnog i javnog, odnosno personaliziranog i generičkog; današnjom analogijom mogli bismo usporediti odnose kao razglednica vs pismo jest u principu feed vs inbox socijalnih mreža. Stoga se postavlja pitanje mogu li nove tehnologije, koje nemilosrdno gaze one ispred sebe, asimilirati u potpunosti uloge onih prije, ili se sa svakom svojom novom iteracijom, reducirajući sadržaj na lakonske nule i jedinice, smanjuje mogućnost posebnosti i intimnosti.

Rad je bio prezentiran u okviru Media Mediterranea 19 festivala u obliku video projekcije.

Paula Šobat (1991.) je multidisciplinarna dizajnerica rođena u Zagrebu. Završila je preddiplomski studij Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Trenutačno završava diplomski studij na Central Saint Martinsu u Londonu.

 

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback