02/11 2017

Održana 3. Konferencija o kreativnim industrijama u Rovinju

MI+ platforma, Novosti

Treća po redu Konferencija o kreativnim industrijama u organizaciji udruge Faro11 u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom, održana je u petak i subotu, 27. i 28. listopada u Rovinju. Glavna tema konferencije bila je kulturni menadžment – karika u produkciji i upravljanju kulturnim sektorom koji u Hrvatskoj ima puno potencijala za razvoj i doprinos ne samo u kulturi već i u gospodarstvu i turizmu. Cilj konferencije bila je razmjena iskustva i otvaranje novih prilika za mlade kulturnjake u menadžmentu i produkciji u Istri i Hrvatskoj.

Program konferencije počeo je posjetom izložbe „Tarwuk“ Bruna Pogačnika i Ivane Vušić u Etnografskom Muzeju Istre u Pazin, a nastavljen je raspravom na temu „Networking with artists: o umjetničkim rezidencijalnim programima i razvoju“ realiziranom putem projekta Međunarodne aktivnosti MP3 platforme u rovinjskom hotelu Angelo d’oro. U raspravi su sudjelovali umjetnici Hrvoje Hiršl, Liberta Mišan, Dragana Sapanjoš i Valerija Zabret aka Valerie Wolf Gang, a moderator je bio Boris Vincek. Umjetnici su razgovarali o raznim umjetničkim rezidencijalnim programima u kojima su sudjelovali i izmjenjivali vlastita konkretna iskustva i znanja o takvim i sličnim projektima za razvoj talenata.

Govornici su bili složni u tezi da su umjetničke rezidencije iznimno korisne (pogotovo mlađim umjetnicima) jer je izlazak iz vlastite zone komfora uvijek stimulativan i pozitivan pogotovo u razvoju ideja i projekata. Iako radovi koji nastaju tijekom rezidencija ne moraju u svojojosnovi biti „site specific“ na njihovo stvaranje uvijek utječe okolina u kojoj se umjetnik nađe. Iskustva s rezidencijama mogu biti ugodna i produktivna, no to nije uvijek slučaj – ono što je važno jest da umjetnik iz toga izvuče korisnu lekciju koja će mu pomoći u daljnjem radu, ali i u odabiru sljedeće moguće rezidencije.

Jedan od ciljeva rasprave bio je dati organizatorima programa umjetničkih rezidencija savjete na koji ih je način najbolje organizirati i unaprijediti. Neki od glavnih savjeta su: osigurati adekvatni budžet za rezidenciju; pažljivo odabrati umjetnika kojeg se na rezidenciju poziva i biti siguran da se može izaći u susret njegovim potrebama; osigurati adekvatan radni prostor i osnovnu opremu (računalo, Internet veza i printer); ako je to ikako moguće pozvati više umjetnika istovremeno; pratiti rad umjetnika putem redovnih sastanaka i razgovora; osigurati mogućnost prezentacije rada ili određene faze njegovog nastajanja; obavezno umrežiti pozvane umjetnike s akterima domaće scene (drugim umjetnicima i kustosima).

Program je nastavljen u subotu kada su održana predavanja i radionice utemeljeni na iskustvu i radu u domeni kulturnog menadžmenta govornika. Gosti tog djela programa koji je održan u nedavno otvorenom Coworking prostoru u Rovinju bili su: Marin Lukanović, filmolog, redatelj, oblikovatelj videa i producent iz Rijeke, predsjednica Hrvatske Alijanse Kulture i osnivačica Doors Art Foundation Daniela Urem, Davor Mišković, osnivač Udruge Drugo more i Clubture, Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij i MP3 platforme čiji je cilj zagovaranje u sklopu osnivanja centra za nove medije, Nataša Bošnjaković iz Rebel Kolektiva, privatne tvrtke koja u suradnji s Muzejom Grada Rovinja i privatnim kolekcionarima realizira izložbe slavnih umjetnika.

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback