21/11 2018

Novomedijski kultivator u misiji poticanja aktivne participacije

Novomedijski kultivator, Novosti

Novomedijski kultivator je projekt u organizaciji udruge Metamedij koji stvara kritične, obrazovne i odgovorne mlade ljude sposobne za pokretanje i traganje za novim umjetničkim sadržajima uz razvoj i upotrebu novih metoda i tehnika u učenju.

Cilj projekta je educirati mlađu populaciju kako bi adekvatno mogli pratiti i prezentirati umjetničke i kulturne prakse, približiti i povećati dostupnost, razumijevanje i vidljivost kulturne, umjetničke produkcije, te povrh svega stvoriti potencijalnu novu publiku, kulturne i medijske djelatnike.
Projekt se sastojao od niza edukativnih aktivnosti (radionica, javnih predavanja, javnih diskusija, studijskih posjeta) koje se temelje na praktičnom i terenskom radu. Sudionici ovogodišnjeg Novomedijskog kultivatora bili su učenici pulske Gimnazije i Tehničke škole. Prva aktivnost programa je bila predavanje Dragane Sapanjoš, renomirane umjetnice s Novigradskom adresom.

 

Studijski posjet Labinu

Nakon predavanja nadolazeća aktivnost je bila studijski posjet Labinu. Dolaskom u Lamparnu uz stručno vodstvo obišli smo prostor gradske Knjižnice uklopljene u kompleks zgrade koja je obnovljena i prenamijenjena. Na mjestu današnje Gradske knjižnice Labin nekada je bila zgrada Uprave rudnika. Interdisciplinarni tim sastavljen od arhitekata i dizajnera pronašli su konceptualno i estetski funkcionalno rješenje kojim se zadržao karakter zgrade. Obilaskom prostora dobili smo uvid u adaptaciju interijera sa  vidljivim elementima stare strukture u vidu pločica na zidovima ( prostori bivšeg kupatila), lateralnih otvora na stropu knjižnice kroz koje su radnici nekoć primali plaće,
Prostor je obogaćen i elementima hibridne kriptografije u funkciji signalizacije a knjižnica je oblikovana po zadanim standardima sa suvremenim rješenjima poput mobilnih signalizacijskih slova na odjelima za literaturu. Nadalje smo obišli i salu na katu koja se koristi za predavanja i konferencije te okolni prostor namijenjen za budući kafić.

Unutar obilaska Bijenala stručni vodič Mladen Bajramović je učenicima približio i razjasnio radove Dana Perjovschog, Želimira Žilnika, Philla Collinsa i mnogih drugih umjetnika izloženi u sklopu bijenala. Nakon obilaska Lamparne zaputili smo se u Stari grad u Gradski muzej i posjetili postav Božene Končić Badurine. Završni pothvat je bio prolaz kroz rudarski tunel koji se nalazi u sklopu samog muzeja.

Predstavljanje Društvenog centra Karlo Rojc i udruga koje djeluju u njemu te razgovori sa umjetnicama Ivanom Tkalčić i Ariane Trumper

Učenici srednjih škoka su u petak 12.10. imali priliku detaljnije se upoznati sa poviješću DC Rojc i posjetiti neke od brojnih udruga koje djeluju u njegovim prostorima. Iako su neki od učenika i sami korisnici i aktivni participanti pri udrugama i aktivnostima, uz pomoć Novomedijskog kultivatora su istražili do sada možda nepoznate teritorije Rojca.

 

Udruge koje su nas ljubazno ugostile i stručno opisale svoje djelovanje su redom Čarobnjakov šešir, AbOriginal, Sonitus i Zelena Istra. Svaka od udruga je uz opis djelovanja pozvala učenike da postanu aktivni participanti i/ili korisnici aktivnosti ovisno o prirodi rada svake od udruga.

Tura je završila u prostorima udruge Metamedij. Tamo nas je dočekala novomedijska umjetnica Ivana Tkalčić koja je uz pomoć reprodukcije svojih radova učenicima predočila svoje umjetničke radove. Konkretnim definiranjem pojmova iz likovne umjetnosti Ivana je uspješno objasnila značenje ideje i koncepta za realizaciju svog ali umjetničkog rada općenito. Učenici su pozvani na diskurs i potaknuti da postavljaju pitanja. Opisujući svoje iskustvo boravka u Rotterdamu na Summer session-u zaokružila je rezidencijalni program koji su joj omogućile udruga Metamedij i  Mp3 platforma. Putem Skype-a nam se predstavila i Ariane Trumper, umjetnica njemačkih korijena koja živi i djeluje u Nizozemskoj. Ariane je učenicima ukratko predstavila čime se bavi trenutačno ali i općenito, govorila je o svom boravku i iskustvu u Puli te o budućim projektima. O važnosti komunikacije, putovanja i održavanja kontakata prodiskutirali smo sa učenicima stavljajući naglasak na mogućnost primjene određenih principa rada o kojima su umjetnice pričale. I ono najvažnije, neka nikada ne zaborave koliko su igra i znatiželja važan i iskoristiv kreativni motor primjenjiv u poslu ali i svakodnevnom životu.

Posjet HUIU-u i Augustovom hramu

U sklopu projekta učenici su posjetile pulsku galeriju HUiU – Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika gdje su imali prilike pogledati i naučiti nešto o izložbi „Room of portraits“ pulskog umjetnika Vedrana Štimca. Uz to učenici su mogli razgledati bogatu arhivu Strip čitaonice Mrkli Mrak. Nastavak te aktivnosti je bio posjet Augustovom hramu u Puli gdje je bila izložena monumentalna instalacija Oscara Murilla. Instalaciju su činila crna platna na trijemu hrama, te figure radnika odjevene u generičku radnu odjeću i gumene čizme.

Radionica s Tinom Dožićem „Elektromagnetske aktivacije“

Naša okolina prepuna je elektroničkih uređaja koji odašilju elektromagnetske emisije i tako tvore nevidljiv prostor električnih potencijala. Taj prostor smo promatrali kao električnu divljinu, a mi smo bili istraživači/ice tog prostora.

Posljednja faza Novomedijskog kultivatora je bila radionica izrade mikrofona i jednostavnih elektroničkih instrumenata DIY metodom te hakiranjem postojećih uređaja. Radionica je održana 13. i 14. studenog 2018. u prostorima udruge Metamedij. Cilj radionice je izraditi jednostavne pick up mikrofone za ozvučivanje elektromagnetskih zračenja te terenska i studijska snimanja pomoću tih mikrofona. Također smo izradili kontakt mikrofone za snimanje vibracija i pokreta predmeta. Orijentirali smo se na zvučne teksture i šumove, buku, glitcheve i greške kako bismo stvorili eksperimentalne slojeve za nastale glazbene i zvučne kompozicije. Kroz radionicu polaznici su iz prve ruke mogli primijeniti novomedijske tehnike u izradi unikatnih zvučnih zapisa. Prijave za radionicu su bile otvorene za sve one koje se osjećaju kreativno. Zainteresirani polaznici imaju mogućnost sudjelovati s nastalim zvučnim materijalima u drugom projektu udruge Metamedij “Remix identiteta 5”.

 

 

 

RSS 2.0 | trackback