07/03 2022

Mladi na mreži – „Medijska pismenost/medijske kompetencije“

Mladi na mreži, Novosti

Online predavanjem „Medijska pismenost/medijske kompetencije“ doc. dr. sc. Krešimira Krole o načinima prikazivanja ideala tijela na društvenim mrežama i općenito u medijima te stvaranja iskrivljenih predodžbi nastavljena je u ponedjeljak, 7. ožujka, provedba participativnih aktivnosti u sklopu projekta Mladi na mreži pulske Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij. Predavanje sastavljeno od jedne video lekcije te diskusije s predavačem održano je putem video linka za studente/ice pulskog Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizam.

 

 

Istog dana otvoren je prvi nagradni natječaj “Odabir najbolje fotografije – Mladi na mreži” na kojega se mogu prijaviti mladi u dobi od 16 do 25 godina. Broj fotografija koje mogu prijaviti nije ograničen, a natječaj ostaje otvoren do 13. ožujka. Za prijavu je potrebno poslati fotografiju/e i osobne podatke (ime i prezime, adresa, datum rođenja, broj mobitela i kratki životopis) na e-mail adresu mladinamrezi2021@gmail.com. Tri najbolje fotografije odabrat će stručni žiri (Đani Celija i Ivana-Nataša Turković) koji ima dva glasa, dok treći ima publika koja će glasati od 14. do 20. ožujka putem službene Facebook i Instagram stranice udruge Metamedij. Na tim stranicama te na službenoj web stranici bit će 21. ožujka objavljena imena pobjednika, koji će biti nagrađeni s tri poklon bona u Svijetu Medija d.o.o. Prvo mjesto dobit će bon od 300 HRK, drugo 200 HRK, a treće 100 HRK. Najbolji radovi pristigli na natječaj bit će naknadno predstavljeni online izložbom.

 

Projektne aktivnosti nastavljaju se u petak, 11. ožujka, kada će u Tehničkoj školi Pula biti održan prvi dio online edukacije „Snimanje i editiranje videa za TikTok“ voditelja i mentora Darija Marčaca. On će objasniti kako postati TikToker i kreirati priču te će polaznike naučiti osnovama izrade TikTok videa, od snimanja do editiranja. Uz to, učenici će steći niz specifičnih znanja – od kvalitetnog pozicioniranja videa i gradnje communityja do korištenja različitih efekata i funkcija. Na oba susreta pogledat će se po jedna video lekcija/tutorial te povesti diskusija s Marčacom, a između njih će učenici realizirati TikTok videe koje će mentor komentirati na drugom susretu, 18. ožujka.

 

U petak, 11. ožujka, u Srednjoj školi „Zvane Črnja“ Rovinj održano će biti i online predavanje „Gig ekonomija“ izv. prof. dr. sc. Željke Tonković o mogućnostima postizanja osobnog uspjeha kreiranjem sadržaja na društvenim mrežama (npr. influenceri). Učenici/e će pogledati video lekciju, nakon koje će Tonković povesti raspravu.

 

Kalendar događanja ožujak 2022

 

Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima. Provodi od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine te će u tom vremenskom periodu 200 mladih biti motivirano za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim projektima i educirano za online sadržaje koji ih zanimaju. Osim toga, pružena će im biti sva stručna, tehnička i mentorska podrška za razvoj participativnih umjetničkih projekata.

 

Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.

 

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.

Tags:

RSS 2.0 | trackback