22/12 2015

Koncertna promocija “Remix identiteta 2”

Metamedia Lab, Novosti

Koncertnom promocijom, održanom prošlog petka u sklopu „Akcije Rojc“, udruga Metamediji je predstavila CD „Remix identiteta 2“ koji se provodi u sklopu Rojc Remiks Laba i glazbenog community studija Metamusic.

REMIKS IDENTITETA 2 poslušajte na Metamusic Production

Remix identiteta 1

Taj svojevrsni glazbeni eksperiment povezuje mnoge aktere na kulturnoj sceni Rojca u stvaranju šarolike glazbene razglednice koja dostojno predstavlja pulsku multikulturalnost i interkulturalnost, isprepletenost svih etniciteta koje skladno postoje u ovom gradu. Dok su se na prvom CD-u našle obrade tradicijskih napjeva nacionalnih manjina zastupljenih u Rojcu, novi CD donosi uzbudljiv rezultat prikupljanja i glazbenog obrađivanja tradicijske glazbene građe nacionalnih manjina prisutnih u Puli, Vodnjanu i Fažani, mahom u chill hip-hop maniri, ali i drugim pod-žarnovima elektronske glazbe. U projekt su bili uključeni i Mješoviti zbor Zajednice Talijana Fažana te Almir Ademi, pjevač iz romske zajednice Vodnjana.

Remix identiteta 2

Publika je imala priliku dobiti besplatne promotivne cd-e te čuti vrlo raznolike i inventivne skladbe nastale na radionicama Remix identiteta, s umiksanim etno-draguljima i duhovitim tekstovima koji su s hrvatskog ležerno preskakali na istarski dijalekt, mađarski, romski, bosanski, pa čak i francuski (zahvaljujući Pierre-Lucu, mladom Francuzu koji već dulje vrijeme volontira u Rojcu).

Remix identiteta 3

Na pozornici su se izmjenjivali lokalni reperi (Shadow MC, Maxy, Zmija i UK) u kombinaciji s glazbenicima i producentima (Rinoma, Marko Suncetižarko, Goran Farkaš i Pierre-Luc), koji su sudjelovali u stvaranju tog glazbenog materijala. Nakon koncerta, večer je nastavljena DJ nastupima lokalnih ekipa – PulaP Reggae Station i Team Hazzard.

Remix identiteta 4

Polaznici radionica, neovisno jesu li tek na svojim glazbenim počecima ili već imaju iskustva u stvaranju vlastite glazbe, imali su priliku usvojiti razna teoretska etnomuzikološka znanja, ali i učiti o digitalnim alatima za snimanje, pomoću kojih su semplirali, snimali i aranžirali ove remixeve, a sve uz pomoć mentora Marina Morosina, Daria Marušića, Marina Jurcana i Gorana Farkaša.

Remix identiteta 5

Osim polaznika i mentori su na CD-u ostavili svoj glazbeni trag –npr. Morosin obradu „Val più un bicer de Dalmato“, u izvedbi Mješovitog zbora Zajednice Talijana Fažana, Marušić svoje intervencije na sopelama i violini, Farkaš na fruli, dok Jurcan potpisuje aranžmane, ali i perkusije na obradama romskih pjesama „Baro bijav ka kerav“ i „Extra e šabanose“. Zanimljivo je da je među polaznicima bio i poznati pulski izvedbeni umjetnik, Josip Pino Ivančić, koji je na svoj način obradio jedan od poznatijih napjeva istarskih Talijana, „La campagnolu“.

Remix identiteta 6

Projekt Remix identiteta nastavlja se i u narednom razdoblju i sigurno će biti zanimljivo čuti i buduće uratke koji će proizaći iz sličnih radionica. Projekt sufinanciraju nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, te Istarska županija i Grad Pula.

Tekst: Daniela KNAPIĆ / Foto: Luana RACAN

Tags: , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback