21/01 2015

“IN/VISIBLE CITIES”: PRVI PROJEKT KREATIVNE EUROPE U ISTRI

Novosti

Udrugama Metamedij i Zona te Zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, odobrena su sredstva europskog programa Kreativna Europa te talijanske regije Friuli Venezia Gulia za sudjelovanje u međunarodnom projektu “In/Visible Cities: Urban Multimedia festival”. Kao jedna od osnovnih tema projekta koji je danas predstavljen u pulskom Kinu Valli, izdvojeni su „nevidljivi gradovi“ sa svojom poviješću i potencijalom za buduću promjenu te “vidljivi gradovi“ kao mjesto umjetničkog djelovanja i promišljanja.[/lang_hr]

Screen Shot 2015-01-21 at 12.39.30

[lang_hr]Nositelj projekta je talijanska udruga Quarantasettezeroquatro iz Gorizije, a u projektu čija je ukupna vrijednost 333.262,50 eura, sudjeluju i partneri iz Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije i Nizozemske.

Glavna aktivnost projekta je festival naziva “In/Visible Cities: Urban Multimedia Festival” koji će biti održan od 3. do 7. lipnja u Goriziji. Ondje će se kroz radionice, instalacije, javne izvedbe diskutirati i promišljati o odnosima između multimedije i urbanog konteksta, naglasila je Ines Dojkić iz porečke Udruge Zona. Dio festivala iz Goricije bit će održan i u Puli. Naime, 17. Mediamediaterranea festival bit će tzv. spin-off ovog europskog projekta. “Dio smo međunarodne umjetničke scene nakon 17 godina održavanja festivala. Forsiranje inovativnosti i eksperimentiranje se naposljetku isplatilo” kazao je Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij koja se dugi niz godina bavi temom narativa u gradu. Jurcan je najavio da će festival u kolovozu predstaviti trendove međunarodne umjetničke scene te da će to biti dobra prilika za domaće autore da nauče nešto od svojih kolega.

Screen Shot 2015-01-21 at 14.46.45

Ono što prethodi festivalima je istraživanje “Nevidljiva Istra” gdje će se tokom siječnja i veljače analizirati način na koji građani doživljavaju grad. “Želimo dati prostora drugom sloju grada, osobnim memorijama stanovnika” pojasnila je Petra Počanić iz Zone te dodala da će se rezultati istraživanja iskoristiti u radionici “Ne/Vidljiva Istra”. Radionicom se, naglasila je Počanić, želi potaknuti sudionike na promišljanje o tome kako povezati memoriju stanovnika s fizičkim prostorima u Puli i Poreču. Radionica je namijenjena studentima i stručnjacima iz područja dizajna, arhitekture te ostalih društveno – humanističkih usmjerenja. Konačni ishod bit će izrada prototipa interaktivne mobilne ili web aplikacije koja će biti prezentirana na festivalu u Goriciji.

Za zainteresirane umjetnike i volontere iz Hrvatske, objavljeni su javni pozivi za sudjelovanje u umjetničkoj rezidenciji u Goriziji u trajanju od deset dana, umjetničku intervenciju u javnom prostoru i volontiranje za vrijeme festivala te za videomapping. Više o projektu i pozivima na www.invisiblecities.eu.

Tekst i foto Sanja ČERLENICA

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback