02/06 2017

Život na internetu: radionica spekulativne dizajnerske prakse

Metamedia Lab, Novosti

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu – Ivica Mitrović, Oleg Šuran) od 26. lipnja do 1. srpnja 2017. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Život na internetu”.

Tema ovogodišnjeg izdanja radionice je utjecaj novog medijskog okoliša na budućnost psihološkog i društvenog razvoja.

Proučavanje oblika interakcije mladih putem medija te razmatranje povezanosti takve interakcije s emocionalnim, bihevioralnim i vrijednosnim promjenama, nisu novost u društvenim i humanističkim znanostima. S usponom “informacijskog društva” takva razmatranja postaju kompleksnija. Zbog dualnosti mogućih utjecaja tehnologije na društvo otvaraju se pitanja društvenosti, privatnosti, prava na informiranje, razvoja emocija, uloge novih društvenih pokreta i sl.. Rapidne tehnološke inovacije i promjene iznimno je teško slijediti adekvatnim teorijskim, metodološkim i empirijski ovjerenim materijalima. Razmatranja i radovi koji pokušavaju pridonijeti razumijevanju procesa medijskih socijalizacija mladih daju važan doprinos medijskim studijima i drugim društvenim, ali i tehnološkim disciplinama. (1)

Spekulativna dizajnerska praksa bavi se ispitivanjem i propitivanjem (tehnoloških) budućnosti. Baveći se budućnošću, radovi iz ovog područja zapravo se referiraju na sadašnjicu. Dizajn se ovdje koristi kao jezik čija metodologija i učinak uspješno komuniciraju sa širom publikom. Ovo multidisciplinarno područje okuplja stručnjake dizajna, psihologije, sociologije, arhitekture i urbanizma, umjetnosti, filma, i brojnih drugih s ciljem propitivanja utjecaja tehnologija na društvo. Fokus istraživanja nije na aplikacijama tehnologije, već na njenim društvenim implikacijama.

Cilj radionice je istražiti i propitati prirodu interakcije i odnosa u online okruženju i predvidjeti moguće ishode i posljedice koje bi računalno novi medijski okoliš mogao izazvati u bliskoj budućnosti ili alternativnoj sadašnjosti. Polaznici će promišljati o ulozi tehnologije u stvaranju novih mogućnosti osmišljanja i konstruiranja društvenih i emocionalnih stvarnosti, te ih povezati s pitanjima javnog prostora, zaštite privatnosti, intimnosti i društvenog aktivizma.

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog.  Program radionice uključuje predavanja i praktičan rad u manjim grupama uz kontinuirano stručno mentorstvo. Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd.

Na kraju radionice polaznici će imati priliku javno predstaviti radove i moguće scenarije njima bliskim metodama (video, ilustracija, fotografija, performans, graf, prezentacija, maketa…)

Voditelji radionice

Estelle Hary i Lea Lippera (Design Friction, Nantes – Francuska) te Oleg Šuran (DVK/UMAS, Split – Hrvatska).

Postupak prijave

Za sudjelovanje na radionici potrebno je ispuniti prijavnicu do 21. lipnja 2017.
Broj sudionika je ograničen. Selekcijski postupak bit će izvršen od strane organizacijskog tima.
Sudjelovanje na radionici je besplatno. Polaznicima će biti osiguran smještaj te ručak i večera.

Program

Kontakt
Udruga Metamedij
Gajeva 3
m: 099 87 89 284 / 091 568 61 45
e: contact@metamedia.hr

Donatori
Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija.

Tags: ,

RSS 2.0 | trackback