27/10 2023

Završene edukativne radionice za stručnjake u području umjetnosti i kulture

Novosti, U istom filmu – korak dalje

Nastavak prvog, teorijskog, dijela radionice koja je bila održana 12. listopada, uslijedio je jučer 26. listopada čime je završen ciklus edukativnih radionica za stručnjake u području umjetnosti i kulture u okviru projekta “U istom filmu – korak dalje”. Radionica je održana u nedavno otvorenoj galeriji Novo na kojoj je prisustvovalo petero zainteresiranih predstavnika organizacija civilnog društva, pod vodstvom Vanje Marković, edukacijske rehabilitatorice te Lee Radolović, logopedkinje.

 

 

Nakon usvojenog teorijskog dijela, na praktičnoj radionici sudionici su predstavili prikaz radionice koju bi izvodili u okviru svojih aktivnosti. U pripremi prikaza koristili su primjere polaznika radionica (uz opise specifičnosti) te materijal rubrike za analizu radionice koja je sastavni dio metodičkih smjernica. Uz uporabu alata sudionici su predložili strategije podrške i metodičke postupke kojima bi radionicu, u skladu s načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna, učinili inkluzivnom, to jest primjereno heterogenoj skupini polaznika tipičnog razvoja i polaznika s određenim razvojnim specifičnostima. Prikazane radionice bile su vrlo temeljito pripremljene, a svi polaznici vodili su računa o spomenutim načelima, čime su pokazali uspješnu usvojenost ishoda ove edukacije. Tijekom i nakon svake prikazane radionice i metodičkih prilagodbi, polaznicima je pružena povratna informacija od strane voditelja edukacije s naglascima na jake strane radionice te potencijalne mogućnosti za uključivanje dodatnih strategija podrške.

 

 

Osim samog prikaza radionice, polaznici i voditelji imali su prilike za vrlo vrijednu i korisnu raspravu te razmjenu iskustava vezanih uz položaj osoba s invaliditetom i djece i mladih s teškoćama u razvoju u kulturi i umjetnosti, iskustva iz različitih lokalnih urbanih i ruralnih sredina. Uz to, razmijenjene su i neke uspješne i korisne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koje se primjenjuju te se ukazalo na određene slabe točke i područja u kojima bi se moglo i pojačano djelovati.

Spomenuti su primjeri dobre prakse, ali i oni negativni, koji će polaznicima i voditeljima omogućiti da prošire svoje spoznaje o predmetnom području.

 

 

Prvi modul edukativnih radionica odnosio se na dvodnevnu edukaciju za odabir adekvatnih filmova za senzorne kino projekcije, pod vodstvom Eve Brlek, edukacijske rehabilitatorice i psihoterapeutkinje te u organizaciji Udruge Metamedij, Kina Valli i Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Edukacija je uključivala osnovno predavanje, upoznavanje s teorijskim okvirima, načinima odabira filmova, analizu filmova prema kriterijima te diskusiju. Bila je namijenjena djelatnicima kina, obrazovnih i kulturnih ustanova i organizacija, kao i svim zainteresiranim osobama. Cilj je bio doživjeti strukturu, formu i dostupne metodološke smjernice za selekciju animiranih filmova.

 

 

U procesu elaboracije i razumijevanja koncepta senzornih projekcija javlja se potreba za razradom suvremenih teorijskih i metodoloških tendencija koje redefiniraju trenutno poimanje kino produkcije te zahtijevaju promjenu paradigme usmjerenu na recipijenta audiovizualnog sadržaja sukladno njegovim sposobnostima i mogućnostima. Tako će rezultati rada s ove edukacije poslužiti organizatorima kulturnih i obrazovnih programa za samostalnu pripremu i održavanje senzornih kino projekcija za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Također pozivamo sve zainteresirane da preuzmu Metodičke smjernice za organizaciju i vođenje kulturno – umjetničkih radionica za djecu i mlade s teškoćama u razvoju koje su predstavljene na konferenciji 24. listopada 2023.

 

Metodicke_smjernice  Metodoloski_okvir

 

Nositelj projekta je pulska udruga Metamedij, a partneri su Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Kino Valli, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

 

Provedba projekta čija je vrijednost 44.998,06 eura, počela je prvog dana rujna, a trajat će do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

 

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

 

RSS 2.0 | trackback