29/11 2012

Započela radionica „VIDEOSKOK“

Novosti

U prostorijama Udruge Metamedij jučer je održana druga radionica iz ciklusa „Potakni kreativnost“. Riječ je o video radionici „VIDEOSKOK“ koja je osmišljena kako bi privukla mlađu populaciju zainteresiranu za svijet glazbenih video spotova.
Na samom početku, Matija Debeljuh, voditelj radionice, polaznicima je objasnio ponešto o tom mediju za kojeg smatra da je kod nas dosta zanemaren i da je područje glazbenih video spotova nedovoljno iskorišteno. Međutim, kako je rekao, situacija se pomalo popravlja prvenstveno zahvaljujući konstantnim tehnološkim inovacijama.

U uvodnom djelu, predstavilo se i sedmero polaznika koji su ukratko rekli ponešto o svojim dosadašnjim iskustvima što se snimanja videa tiče te što ih je motiviralo da se prijave. Većina ih ima neko predznanje i iskustvo, koje kroz ovih deset dana radionice žele obogatiti. Naime, cilj „VIDEOSKOKA“ je da polaznici, u timskom radu, odaberu jednu do dvije pjesme za koju bi, potom, osmislili i napravili kvalitetan video spot. Za izradu spota koristit će se pjesme renomiranih izvođača kao što su Tamara Obrovac, Gustafi, Fakofbolan, Figli di Bruno Atomico i MCShadow. Video uradak bi kasnije trebao i biti plasiran od strane odabranog glazbenika.

Matija Debeljuh koncipirao je radionicu kroz tri faze, odnosno predprodukciju, produkciju i postprodukciju. Prva faza, koja je jučer i započela, odnosila se na analizu kvalitetnih video spotova triju svjetskih redatelja. – Odabrao sam tri redatelja koji su na samom vrhu ljestvice, ne bi li si i mi sami postavili visoke početne kriterije, koje ćemo u radu, sukladno mogućnostima onda snižavati, kazao je Debeljuh. Prvi na repertoaru bio je britanac Chris Cunningham i njegovi spotovi „Come To Daddy“ Apex Twin-a i Madonnin „Frozen“. Uslijedio je redatelj Spike Jonze iz SAD-a i video spotovi „Sabotage“ (Beastie Boys) i „Elektrobank“ (Chemical Brothers), te francuz Michel Gondry, autor spotova „Fall in love with a girl“ dua The White Stripes i „Around the world“ Daft Punk-a.

Tekst i foto: Lorna Zimolo

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback