13/11 2013

Zadnji dio 15. Media Mediterranea festivala s performansom Matije Debeljuha

Media Mediterranea, Novosti

U sklopu zadnjeg dijela 15. Media Mediterranea festivala u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, 10. prosinca u 20:30 sati održat će se audiovizualni performans Matije Debeljuha “Uznemirujuća ljepota” u kojem sudjeluju Dario Marušić, Marino Jurcan, Goran i Saša Farkaš.

 

opsesija03-440x247

Uznemirujuća ljepota” je audiovizualni performans nastao iz 10-satnog materijala snimljenog u radu na eksperimentalnom filmu “Opsesija” Matije Debeljuha, koji propitkuje složene odnose isprepletene u labirintu emotivno nabijenih stanja, nemira, tjeskobe, patnje, mržnje… Rekonstrukcijom postojećih materijala nastaje želja da se film proširi na medij videa i tako u promjenjenoj formi postane vizualna instalacija lišena dramaturških elemenata u kojima se isprepliću psihološke biografije likova.

 
U suradnji sa glazbenikom Darijom Marušićem nastaje glazba za istoimeni film, u kojoj autor reinterpretira prirodne elemente zvuka kroz jednostavnost glazbeno osebujnog autorskog izričaja, ne bi li što bolje predočio stanja likova i atmosfere.
U preformansu “Uznemirujuća ljepota”, Matija Debeljuh se na licu mjesta poigrava s postojećim filmskim materijalima, dok se braća Farkaš, kroz svoju glazbenu reinterpretaciju i live izvedbu, nadovezuju na postojeću filmsku glazbu Darija Marušića uz kompjuterski generirane zvukove Marina Jurcana.
Kao rezultat sinergije različitih medija nastaje film koji lišen govora postaje univerzalan jezik slike i zvuka.

*Naslov performansa “Uznemirujuća ljepota” je preuzet iz teksta Branke Benčić napisanog za izložbu Opsesija (video instalacija).

Performans “Uznemirujuća ljepota” uvršten je u off program 19. Sa(n)jma knjige u Istri.

 

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback