28/11 2011

Volonterska radionica i prezentacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera

Novosti

Volontiranje je postojalo oduvijek. Od 2007. godine postoji i u hrvatskom Zakonu o volonterstvu koji ga definira kao “dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit” za koje osoba ne prima novčane nagrade ili druge imovinske koristi.

Zakon o volonterstvu je važan i potreban, no ne može u potpunosti dočarati toplinu, posvećenost i brigu za druge koje volonterke i volonteri svakodnevno poklanjaju svojim sugrađanima ili čak ljudima koje nikada neće sresti – svojoj bliskoj ili najširoj zajednici.
U Istarskoj županiji o promoviranju vrijednosti volonterstva, poticanju odgovornog uključivanja volontera u rad organizacija civilnog društva i ustanova te izgradnji prijateljskog okruženja za razvoj volonterstva brine Inicijativa za Volonterski centar Istra, sastavljena od udruga Metamedij, Suncokret – Pula, Zelena Istra, ZUM te Gradskog društva Crvenog križa Pula i Obiteljskog centra Istarske županije.

Glavna skupština UN-a proglasila je još 1985. godine Međunarodni dan volontera koji se od tada svake godine obilježava 5. prosinca. Ove godine, ujedno i Europske godine volontiranja, Inicijativa zajedno sa svojim volonterima obilježava Međunarodni dan volontera akcijom čija je svrha povećati vidljivost doprinosa volontiranja razvoju zajednice.

U srijedu, 30. studenog 2011. godine, u prostorijama udruge Suncokret i Zelene Istre, od 17:00 do 19:00 sati održat će se radionica na kojoj će vrijedni volonteri uz organizatore iz Inicijative pripremati materijale koji će služiti promociji vrijednosti volonterstva.
Riječ je o izradi putokaza/znakova s ispisanim podacima udruga/ustanova koje njeguju volonterski rad te porukama samih volontera proizašlim iz njihova volonterskog iskustva.

Na dan 05. prosinca 2011., ispisani putokazi i znakovi prezentirat će se široj javnosti na pulskom Forumu, u razdoblju od 12:00 do 13.00 sati, gdje će se dijeliti i informativni materijali.

Pozivaju se svi zainteresirani, da se pridruže volonterima 05. prosinca na pulskom Forumu i zajedno s njima obilježe Međunarodni dan volontera.

Radionica i prezentacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera

Tags: ,

RSS 2.0 | trackback