03/05 2013

Video radionica “Druga strana Rojca”

Metamedia set, Novosti

Video radionica imena “Druga strana Rojca” prvenstveno je osmišljena da bi privukla mlađu populaciju zainteresiranu da zakorači u nešto inovativniji pristup svijet glazbenih video spotova.

metamediaNewSeason-web copy

Ideja je da se u dogovoru s korisnicima društvenog centra Rojc ali I s polaznicima glazbene radionice pruži prilika da se susretnu s profesionalnom video produkcijom,  svijetom multimedije, glazbe i civilnog društva. Polaznici će kroz boravak u zgradi I terenski rad moći upoznati te kasnije kroz svoje radove podjeliti s drugima, svoje iskustvo boravka u Rojcu temeljeno na raznolikosti koju Rojc pruža.
U projekt će biti uključeni I sami korisnici prostora u Rojcu, udruge, sportski klubovi, ustanove I organizacije nacionalnih manjina na način da će biti pozvani da ustupe video materijale iz vlastite arhive za potrebe izrade video spotova. Na taj će se način omogućiti I participacija korisnika I publike u procesu umjetničkog stvaralaštva te prezentiranja upravo različitosti koja je tipična za ovaj društveni centar. Centar Rojc je puno šire i bogatije mjesto nego ga prikazuju pojedine interesne skupine, ovisno o tome radi li se o  udrugama ili “ngo eliti”, aktivistima volonterima ili profesionalcima, nagrađivanim profesionalnim sportašima ili rekreativcima, kulturnjacima ili hobistima,  manjinama ili većinama itd…

Osim spomenutih materijala iz arhiva udruga, tijekom video radionica polaznici će koristiti audio materijale s Ableton radionice na osnovi kojih će kreirati eksperimentalne glazbene video spotove. U objedinjenoj formi će se rezultati radionice prezentirati na zasebnom audio vizualnom performanceu “Druga strana Rojca” početkom ovoga ljeta ali kroz gostujuće nastupe na festivalima i galerijskim prostorima.

Cilj radionice je približiti polaznicima video radionice sve faze video stvaralaštva, od početne ideje do montaže i finalne realizacije glazbenog video spota. Kroz program radionice polaznici će biti angažirani u različite aspekte izrade glazbenog videa. Pojašnjeni će biti bitniji elementi potrebni za izradu glazbenog videa; analizu video spotova na teoretskom nivou, predavanja o formi i stilskim odrednicama medija, scenariju, produkciji i organizaciji, budžetu, tehnikama snimanja, režiji itd.

Voditelj radionice je Matija Debeljuh.

Prijave na radionicu je moguće izvršiti slanjem maila na: contact@metamedia.hr, osobnim kontaktom u Metamedia klubu od 10-14 svakog dana ili pozivom na broj 052 544266.
Radionica će biti održana u razdoblju od 13. do 27. svibnja 2013.
Pozivamo sve zainteresirane udruge u Rojcu da nam dostave video materijale na DVD-u osobno u Metamedia klub od 09-13 radnim danom.
Video radionica “Druga strana Rojca” dio je projekta MM lab u Rojcu.

Program MM lab financijski su podržali Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Ministarstvo socijalne obitelji I mladih.

Sadržaj radionice:
Od prvog dana polaznici su potpuno angažirani u različite aspekte izrade glazbenog videa. Polaznike će se podučiti većinu bitnih elemenata potrebnih za izradu glazbenog videa, uključujući analizu video spotova na teoretskom nivou, nekolicine predavanja o formi i stilskim odrednicama medija, scenariju, produkciji i organizaciji, budžetu, tehnikama snimanja, režiji itd. Također je predviđeno vanjsko gostovanje jednog lokalnog VJ umjetnika koji će pojasniti osnovne pojmove i vještine potrebne za vladanjem VJ nastupom uživo.

Na radionici će se demonstrirati rad s najsuvremenijom opremom za snimanje slike i zvuka: HD kamera, DSLR fotoaparat, mikrofon. Cilj radionice je pokušati sa polaznicima video workshopa odabrati od 6 pjesama, za svaki kat Rojca po jedna pjesma, s kojom će se onda obraditi sve faze video stvaralaštva,  od početne ideje do montaže i finalne realizacije glazbenog video spota.

Faze razvoja radionice:

Predprodukciju
-analiza video spotova
-ideja
-pisanje sinopsisa ili/i scenarija
-razrađivanje scenarija i izrada knjige snimanja
-traženje lokacija

Produkcija
-produkcija i organizacija, budžet
– tehnike snimanja
– osnove kamere, rasvjete i zvuka
– rad sa kamerom, snimanje
-osnove režije

Postprodukciju
-pregledavanje sirovog video materijala
-osnove montaže u Final Cut Pro, Vegasu
-VJ-ing, gostujuće predavanje
-postprodukcija slike
-osnove video formata za web
– internet kao platforma za distribuciju video spotova

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback