11/07 2011

Uskoro Festival Media Mediterranea 13

Novosti

Ovogodišnji pulski festival Media Mediterranea 13 održat će se u razdoblju od 25. do 30. srpnja, a na tri različite lokacije: Portarata, CGU Karlo Rojc i kupalište Stoja.

Tema ovogodišnjeg izdanja je: “Pula – kreativni grad”. Koncept “kreativnih gradova” je relativno nov fenomen, ističući da je ljudski kapital bitniji od infrastrukture ili arhitekture nekog mjesta. To je dinamičan koncept s naglaskom na kreativnost, razvoj zajednice i kulture, kao glavnim pokazateljima koji čine neko mjesto vibrantnim, živahnim i udobnim gradom, održivim i prosperitetnim za buduće generacije.
Kada se govori o aspektima koji čine gradove “kreativnima” pritom se misli na baštinu i kolektivnu memoriju, mjesta susreta i umjetnost koja je dostupna širokoj javnosti, kulturu kao generatoru ekonomskih vrijednosti, kulturnom turizmu ali i aktivnom, participativnom i razvijenom građanstvu.

Kako je jedan od aspekata za razvoj “kreativnih gradova” upravo razvoj lokalnih talenata, što je i misija naše organizacije, u ovogodišnjem izdanju festivala fokusirat ćemo se upravo na taj segment. Jedan od najvažnijih ciljeva festivala je promocija lokalnih autora iz područja urbane i nezavisne kulture mladih kroz organizaciju edukacijskih, produkcijskih i prezentacijskih događaja.

Kroz organizaciju kulturno zabavnog programa predstavit ćemo mlade pulske umjetnike putem izložbe, hip hop koncerta i nastupa plesnih skupina, koncerta alternativnih rock bendova i polaznika glazbenih radionica te modni i “light” performance, predstavljanje lokalnih kreatora te nastup dj-eva elektroničke glazbe.
Međutim, želja nam je kroz program dotaknuti se i ostalih aspekata koji grad čine kreativnim i to na način da ćemo odabirom lokacija pokušati propitati koliko je javni prostor otvoren i iskorišten za kulturni sadržaj, kako su određene lokacije u gradu utisnute u kolektivnoj memoriji građana izgubile vremenom svoj značaj i ulogu te je li građanstvo u dovoljnoj mjeri uključeno u razvoj lokalnih kulturnih politika koje se odnose na razvoj kulture ali i kulturnog turizma.

Pulu se u posljednje vrijeme često naziva “zapuštenim gradom”, može li se snagom lokalnih talenata te vibrantnom umjetničkom scenom grad izdignuti iznad tog zaista poražavajućeg opisa, pokušat ćemo odgonetnuti kroz ovogodišnji program festivala.

PROGRAM:MM13 PROGRAM-ZA WEB

Tags:

RSS 2.0 | trackback